Kuidas lugeda toidupakendi märgistuselt infot allergeenide kohta?
Paljud inimesed elavad toiduallergiaga. Ainus võimalus allergiareaktsioonide vältimiseks on vältida allergiat tekitavat toitu. Teaduspõhised Euroopa õigusaktid tagavad, et allergiateave oleks toidupakendil kirjas. Kuidas enda jaoks vajalik info üles leida?
Toiduallergia tekib, kui organismi immuunsüsteem reageerib teatud toiduainetele. Tavalised on allergiad pähklite, koorikloomade ja teatud puuviljade vastu. Allergiareaktsiooni võib tekitada imeväike kogus toidu koostisosa, mille suhtes on inimene ülitundlik. Allergiareaktsiooni sümptomid võivad olla kerged (sügelus või lööve), kuid võivad muutuda raskemateks, näiteks oksendamine, kõhulahtisus, vilistav hingamine ja mõnikord ka anafülaktiline šokk.
Toidutalumatuse korral on raskusi teatud ainete (nt gluteeni) seedimisel, mistõttu tekivad näiteks röhitised, maokrambid ja kõhulahtisus. Seega on väga oluline, et toidupakendil oleksid allergeenid selgesti märgitud. Kontrollides pakendatud toidu märgistuselt teavet allergeensete koostisosade kohta, saavad allergiaga inimesed neid vältida.
Euroopa teadlased on andnud teaduslikku nõu toidumärgistuse seadusandlikus protsessis. Praegu peavad Euroopa Liidus müüdava toidu tootjad EL-i õiguse kohaselt märgistama 14 allergeeni. Need on gluteeni sisaldavad teraviljatooted, piim, munad, pähklid, maapähklid, sojaoad, kalad, koorikloomad, limused, seller, lupiin, seesam, sinep ja sulfitid. Allergeenide kohta tehtav teadus areneb pidevalt, nii et see loetelu võib tulevikus muutuda.
Kuidas leida toidumärgistuselt infot allergeenide kohta?
Üha enamatel inimestel esineb toiduallergiaid või talumatust mõne toiduaine suhtes. Kui toiduallergik sööb toitu, mis sisaldab allergiat põhjustada võivat koostisosa, võivad tema organismis tekkida kahjulikud reaktsioonid kergest nahaärritustest kuni väga raske tervisekahjustuseni.
Levinumad allergeenid on gluteeni sisaldavad teraviljad, koorikloomad, sojaoad, muna, kala, piim, pähklid, seller, sinep, seesamiseemned ning E-ained vääveldioksiid ja sulfitid. Sellised koostisosad peavad olema toidupakendil muudest koostisosadest eristatud, et kaitsta toiduallergikute tervist.
Kuna toiduallergia ei ole ravitav, peavad selle probleemiga tarbijad allergeenide söömist vältima. Seetõttu peab teave allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta olema kättesaadav kõigi toitude puhul. Toidus sisalduvad põhilised allergeenid ehk koostisosad, mis võivad põhjustada allergiat või talumatust, peavad olema esitatud toidu pakendil või müügikohas muudest koostisosadest trükikirjas eristuvana.
Pakendatud toit
Allergeenid peavad olema esitatud toote pakendil koostisosade loetelus teistest koostisosadest eristuval kujul. Loetelus võib neid esile tõsta näiteks teise kirjaviisiga, rasvases kirjas või taustavärvi abil.
Pakendamata toit
Pakendamata toit hõlmab nii poodides kui ka söögikohtades pakutavat toitu (nt poes müüdav lahtine salat, vahetult enne müüki kaupluse tagaruumis tükeldatud ja pakendatud juust, restoranis või kohvikus pakutav toit).
Pakendamata toitude puhul peab ostja saama teavet toote põhiliste allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta müügikohas kas suuliselt või kirjalikult enne toote ostmist.
Allikad: Euroopa Toiduohutusamet, Regionaal- ja Põllumajandusministeerium
Artikkel ilmub Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) üleeuroopalise toiduohutuse kampaania #Safe2EatEU raames, mida Eestis viib läbi Regionaal- ja Põllumajandusministeerium. Kampaania eesmärk on aidata inimestel teha teadlikumaid otsuseid toitu valides. Eestis käsitleb kampaania viit teemat: kuumtöötlemine, toidutekkelised haiguspuhangud, toidu säilimisaeg, toidupakendi märgistus ja lisaained.