Mis põhjustab liighigistamist?

Higistamine on loomulik protsess, mis on inimorganismile omane ja hädavajalik selleks, et vältida ülekuumenemist ning säilitada püsiv kehatemperatuur. Liighigistamine on higieritus suuremal määral, kui on vajalik normaalseks termoregulatsiooniks. Enamasti ei ole liighigistamise põhjuseks haigus, vaid organismi eripära, mis tekib tavaliselt noores eas ja võib kesta kogu elu. Liighigistamisest tingitud vaevusi esineb ligi veerandil kõigist inimestest.

Liigsel higistamisel on erinevaid põhjuseid: ülekaal ja hormonaalse tasakaalu muutused seoses murdeea, raseduse ning üleminekueaga. Sageli põhjustab suurenenud higieritust emotsionaalne pinge, stress või ärevus. Sellist nähtust nimetatakse emotsionaalseks liighigistamiseks. Liighigistamist võivad põhjustada ka alkoholiga liialdamine ja mõned ravimid. Tihti ei olegi liighigistamise põhjust võimalik tuvastada – tegu on inimese individuaalse eripäraga.

Millest on abi liighigistamise vastu?

Deodorandid üksnes maskeerivad lühikeseks ajaks ebameeldiva lõhna, kuid ei vähenda higistamist. Antiperspirandid toimivad ainult väikesel kehapiirkonnal, kuhu neid on manustatud. Samas võivad need paikselt kasutatavad vahendid tekitada nahaärritust ja esile kutsuda allergiat. Mida siis teha?

Arstid soovitavad liigse higistamise leevendamiseks muuta oma toitumisharjumusi: süüa rohkelt värskeid aed- ja puuvilju ning vältida rasvaseid, soolaseid ja vürtsikaid toite. Kasuks tuleb ka alkohoolsete ja kofeiini sisaldavate jookide vältimine ning piisavas koguses vee joomine. Liighigistamise vähendamiseks on mõistlik küsida apteegist salveiekstrakti sisaldavaid kapsleid.

Salvei: tõhus looduslik higistamisvastane abi

Liigse higistamise vastu võib saada abi loodusest. Tõhusa higistamisvastase toimega on tuntud ravimtaim salvei. Salvei higistamist pärssiv toime tuleneb tema koostisesse kuuluvatest parkainetest, eeskätt rosmariinhappest. Higieritust vähendab isegi tavaline salveitee, kuid piisava toime saamiseks peab seda jooma väga suures koguses. Apteekides on saadaval Swetane Duo kapslid, mis sisaldavad kõrge rosmariinhappesisaldusega salveiekstrakti.

Swetane Duo kapslid sisaldavad salveilehtedes leiduvaid parkaineid kontsentreeritud kujul ning seetõttu on nende higistamisvastane toime palju tõhusam kui salveiteel. Lisaks salveile sisaldab Swetane Duo ka melissiekstrakti, mis samuti aitab võidelda liigse higistamisega, leevendades ka pingeid ja stressi. Erinevalt antiperspirantidest toimivad Swetane Duo kapslid seespidiselt ja pärsivad higieritust kogu keha pinnal. Swetane Duo aitab nii ülekaalust tingitud higistamise, klimakteeriumiga kaasnevate higistamishoogude, emotsionaalse ja öise higistamise, käte, jalgade ning kaenlaaluste higistamise jms korral. Kapslid sobivad hästi ka teismelistele, kes hormonaalse tasakaalu muutuste tõttu kannatavad liighigistamise all.

Swetane Duo kapslid on saadaval apteekides kõikjal Eestis.

Juulis soodushinnaga Südameapteekides ja KBM Tervis e-poes!

Jaga
Kommentaarid