„Teiseks suureks ohuks koerahammustuse puhul on, et kannatada saavad kõõlused, mis on inimesele liikumiseks üliolulised. Kõõluste võimalikku vigastust saab testida sellega, et püüda liigutada käehaava puhul sõrmi või jalahaava puhul kontrollida, kas jalg liigub. Kui see liikumine on takistatud, tuleks samuti pöörduda kohe erakorralise meditsiini vastuvõttu, et saada kiiresti ravi peale. Kindlasti ei tohiks oodata nii suure trauma korral arsti juurde minekuga järgmise päevani,“ ütleb kiirabiarst.

Kõige olulisem koerahammustuse järgselt on haava puhastamine

„Kõige olulisem koerahammustuse järgselt on haava puhastamine. Seda tehakse esimese asjana haiglas, aga väikeseid hammustushaavasid saab puhastada ka kodus,“ jätkab dr Mäemets.

Arst märgib, et kui hammustuse jälg on väiksem kui 1 cm, haava servad ei ole lahti ja naha pinnal on näha vaid marrastust, siis kiirabisse pöörduma ei pea. „Siis saab haava puhastamisega igaüks koduste vahenditega hakkama, kuid selleks peab olema kodusesse ravimikappi eelnevalt varutud antiseptikumi, erinevas suuruses plaastreid ja sidet.“

„Väikese haava saab kodus puhtaks nii: peske haav esmalt vee ja seebiga, töödelge antiseptikumiga ning katke puhta plaastri või sidemega. Haav tuleb puhastada koheselt või esimesel võimalusel ning mitte oodata õhtuni,“ õpetab dr Mäemets.

„Järgmistel päevadel tasub isegi väikese hammustushaava paranemisel silm peal hoida. Kui tekib punetus või turse osas, tuleks pöörduda perearsti poole, kes kontrollib haava üle ja otsustab antibakteriaalse ravi vajaduse,“ selgitab ta.

Samuti on koerahammustuse puhul vajalik kontrollida oma vaktsineeritust teetanuse vastu. „Kord tehtud teetanuse vaktsiini mõju kestab 10 aastat. Seetõttu küsime patsientidelt, kes hammustusvigastusega haiglasse pöörduvad, kui palju on viimasest vaktsineerimisest möödas. Kui möödas on üle 10 aasta, tuleb teetanuse vastu uuesti vaktsineerida. Tasub teada, et väikeste haavade ja kriimustuste korral saab teetanuse vaktsiini teha ka perearsti juures,“ ütleb dr Mäemets.

Statistika järgi registreeritakse ITK EMOs igal aastal umbes 100 hammustusvigastust, mida on tekitanud koerad. Enamuse haiglasse pöördutud koerahammustusi on juhtunud mänguhoos, jalutamisel rihmast tõmbamisel või peale hüppamisel.

Jaga
Kommentaarid