Enne aga selgitame lühidalt, kas, millal ja kellele D-vitamiin vajalik on.

Beebile on D-vitamiin vajalik seetõttu, et imikutel puudub D-vitamiini depoo, kuid selle vitamiinita võib tekkida lastel rahhiit ning täiskasvanutel luude hõrenemine. D3-vitamiin on vajalik immuunsüsteemi normaalseks toimimiseks, luude arenguks ja kasvuks. D3-vitamiin lihtsustab ka kaltsiumi imendumist organismi, mistõttu toetab D-vitamiin luude ja hammaste tervist.

Eestis on kahjuks väga vähe ilusat päikesepaistelist aega ja sellepärast on septembrist kuni aprillini (või maini) soovituslik jälgida, et ei tekiks D-vitamiini puudust. Soovitatav on lasta teha vereanalüüs, et tuvastada, kas D-vitamiini ja ka teiste vitamiinide tase on piisav või vajab organism mõningast turgutamist.

D-vitamiini valikul võiks lähtuda järgmisest:

  1. Kellele on D-vitamiin mõeldud? Sellest, kellele D-vitamiin mõeldud on, sõltub nii D-vitamiini päevane annus ehk kui suure toimeühikuga D-vitamiin osta, kui ka see, millisel kujul vitamiin on. Seega tuleb täiskasvanutele, väikelastele ja imikutele D-vitamiini ostes kaaluda erinevaid valikuid.

  2. Millisel kujul D-vitamiini võtta? On inimesi, kellel ei ole probleem neelata kapsleid (nt vitamiini õlikapslid) või tablette, kuid teised eelistavad vitamiine tarbida tilkade, sprei või kummikarude (või miks mitte ka kihisevate tablettide) kujul. Parim D-vitamiin beebile ja väikelastele on tilgad. Neid on lihtsalt kõige mugavam anda. Veidi suuremad lapsed eelistavad juba toreda välimusega ja maitsvaid kummikarusid, mille võtmine on põnevam kui tilkade manustamine (nt ananassi kummikommid on hea maitsega ja näevad ka vahvad välja). Lastele on vitamiinid vajalikud, kuid sageli on väikeseid inimesi keeruline motiveerida neid võtma. Vitamiinipuudus (eriti D-vitamiini puudus, aga ka kaltsiumipuudus) võib aga olla laste arengu seisukohalt ohtlik, mistõttu tuleb leida parim D-vitamiin (või näiteks kompleksvitamiinid), mõeldes tarbijale.

  3. Lähtuda tuleb sellest, kas D-vitamiini võetakse kuurina ehk suurema annusena selleks, et turgutada organismi (kuna on tuvastatud D-vitamiini puudus), või igapäevaselt pigem profülaktika mõttes. Sellest sõltub toimeühikute kogus (nt D3-vitamiin 4000 iu või D-vitamiin 10 000 või mõni muu toode).

Kui sa veel ei ole oma D-vitamiini taset veres välja selgitanud, soovitame seda kindlasti teha ning leida endale sobivaim ehk parim D-vitamiin. Kindlasti saab nõu anda perearst, kuid ka apteegis jagatakse soovitusi, milline toode võiks ühes või teises olukorras sobivaim olla.

Jaga
Kommentaarid