Perearst Triinu-Mari Ots

Tervishoiusüsteemis on samamoodi. Võtame head ja kvaliteetset arstiabi loomuliku ja harjumuspärasena ning märkame selle puudumist enamasti alles siis, kui midagi muutub. Meie vana hea perearst läheb pensionile, maakonnahaigla pannakse kinni, teenuste kättesaadavus väheneb, hinnad tõusevad.

Muidugi saab alati paremini – kõik saavad –, aga kui prooviks olla tänulik selle eest, mis juba hästi on. Kui korraks mitte keskenduda sellele, et arstide puuduses on perearstinimistud suureks paisunud ja kättesaadavus pisut raske. Selle asemel võiks mõelda, kui palju oleme kogenud oma perearstikeskuses õigeaegset abi ja sekkumist. Mis oleks, kui ei muretseks, et eriarstide järjekorrad on pikemaks veninud, vaid meenutaks, kui kiiresti perearst e-konsultatsiooni kaudu mind õige spetsialisti juurde suunas? Me ei peaks kurtma, et EMO-des on pikad ooteajad, vaid tuleks mõelda, mitu korda on kiire tervisemure perearsti juures sobiva lahenduse saanud. Võib-olla tuleb hoopis meelde olukord, kui oma perearst oli puhkusel, haige või koolitusel ning vastu võttis üks noor perearst – ehk isegi peremeditsiini resident – ja kuidas ka siis said mured lahendatud.

Kas oled märganud oma perearsti naeratust – empaatilist, kaasa mõtlevat, võib-olla isegi pisut murelikku, aga siiski nii säravat?

Tunnustage perearstide päeva puhul oma perearsti ning jagage kommentaarides oma rõõmsaid ja positiivseid kogemusi!

Kas teadsid, et...

... Eestis on kokku 741 nimistuga perearsti. Nimistuid on üldse kokku 782.

... keskmises nimistus on 1600 inimest.

... kõige vanem veel töötav perearst on 83-aastane.

... tiheda asustusega piirkonnas on nimistutes rohkem noori, maapiirkondades aga eakaid. Kuna rahvastik vananeb, siis ei ole ühtegi nimistut, kus eakate või krooniliste haigete osakaal ei suureneks.