Nauding mõjutab dieedi tulemusi. Kas maitsev toit aitab paremini kaalu kaotada või põhjustab hoopis ülesöömist?
(1)Toidu nautimine ei ole tähtis ainult emotsionaalse rahulolu saavutamiseks, vaid võib mõjutada ka meie seedeprotsessi ja toidu efektiivsemat lagundamist. Miks toidu nautimine oluline on?
Teadlased on aastaid uurinud, miks on nauding söömise puhul nii oluline. „Igat sorti nauding, sealhulgas toidust saadav, vabastab meie ajus dopamiini,“ selgitab terapeut ja dietoloog Aleta Storch. Dopamiinile viidatakse sageli kui heaoluhormoonile, sest see aktiveerib ajus rajad, mis edendavad meie õnnetunnet, rahulikkust, motivatsiooni ja fookust.
2011. aastal tehtud uuring viitab, et ülekaalulistel inimestel võib dopamiinitundlikkus olla häiritud, mistõttu nad söövad üle, kuna ei tunneta dopamiini vallandumist õigel ajal. Kui ajukeemia töötab korralikult, võib toidu nautimine tuua kaasa hoopis füüsilise kasu. „Kui naudime söödavat toitu ja stimuleerimine dopamiini tootmist, seedime ja lagundame toitu efektiivsemalt,“ selgitab Storch. Kui oleme nauditava söömiskogemuse tõttu lõdvestunud, läheb meie närvisüsteem puhke- ja seederežiimi, mis võimaldab meil toidust saadavad toitained täielikult lagundada ja ära kasutada.
2020. aastal avaldati ulatuslik ülevaade 119 toidunaudingu ja tervisliku toitumise seost puudutavast uuringust, millest 57 protsenti näitasid, et söömisnauding on seotud dieedi tulemustega...