Osteoartroos saab alguse liigeste kulumisest

Osteoartroos on kõige sagedamini esinev liigesehaigus, mille algseks põhjuseks on liigesekõhre kulumine. Vahel saab haigus alguse ka korralikult paranemata liigesevigastusest.

Kõhr on kude, mis katab liigeses luupindu ja on tervena sile ning läikiv. Terve kõhr võimaldab liigeses sujuvat ja valutut liikuvust. Kõhre kulumise tõttu kaotab see oma sileda pinna, hakkab õhenema, väheneb elastsus ja halvenevad puhverdavad omadused. Osteortroosi korral tekib lisaks kõhrekahjustusele ka liigesesisene põletik, mis kiirendab haiguse arengut ja põhjustab valu. Haigus võib hakata arenema 40. eluaastates, kuid eakate hulgas on artroos juba enamikul inimestest. Kuna osteoartroos põhjustab palju valu ja kannatusi, on teadlased viimastel kümnenditel püüdnud leida efektiivseid ja ohutuid vahendeid sellest haigusest jagu saamiseks.

Arstide sõnul tuleb liigesehaiguste ravi alustada võimalikult kiiresti, kohe pärast esimeste haigusnähtude avastamist. Mida varem raviga alustada, seda paremad on tervenemise väljavaated ja seda väiksemad on hilisemad kannatused.

Looduslikud vahendid liigeste kulumise leevendamiseks

Krooniliste liigesehaiguste täielikuks väljaravimiseks pole mingit imeravimit seni leitud. Liigeste kulumise korral on ravi eesmärgiks liigesekõhre kulumisprotsessi pidurdamine, valu leevendamine ja liigese liikuvuse parandamine.

Uuringute tulemused ja pikaajaline ravikogemus näitab, et teatud bioaktiivsete ainete regulaarne manustamine aitab hoida liigeste tervist ning vältida liigese kulumise süvenemist. Ilma põletikuta kulgevate liigesehaiguste ja -traumade korral on soovitatav kasutada aineid, mis on liigeste loomulikud ehitusmaterjalid: glükosamiini, kondroitiini, kollageeni ja hüaluroonhapet. Need neli ainet on liigesekõhre ja -vedeliku peamised ning äärmiselt olulised koostisosad. On välja selgitatud, et ka oomega-3-rasvhapetest võib olla abi. Üks apteekides enim müüdud liigesepreparaate on Artroveron 5in1 – komplekspreparaat, mille koostises on kõik liigestele vajalikud ained toimivates annustes.

Uudne leevendus osteoartroosi korral

Järjekindlad teadusuuringud osteoartroosi uute ravivõimaluste leidmiseks on viimaks vilja kandnud. Üllatuslikult on osutunud äärmiselt efektiivseks lahenduseks bioaktiivsed ained, mida sisaldavad meile kõigile tuntud taimede – sojaoa ja avokaadoekstrakte. Nende ainete toimel surutakse liigeses maha põletikulised protsessid ja paraneb liigesekõhre koostisosade süntees. Selle tulemusena liigesed taastuvad ja osteoartroosi sümptomid, nagu valu ja liigeste jäikus, leevenevad. Erinevalt põletikuvastastest ravimitest ei ole neil bioaktiivsetel ainetel olulisi kõrvaltoimeid.

Avokaado- ja sojaekstraktid toimivad kõige efektiivsemalt, kui neid võtta sisse koos glükosamiiniga. Sellise kompleksi kasutamisel väheneb oluliselt vajadus põletikuvastaste ravimite järele. Artroveron Avoq on uudne komplekspreparaat, mis sisaldab nii soja ja avokaado bioaktiivseid aineid kui ka glükosamiini. Artroveron Avoqi soovitatakse kasutada põletikuliste liigesehaiguste korral.

Hea on teada, et liigeste kulumise ja põletikuga kaasnev valulikkus pole lahendamatu probleem ning tõhusat abi saab ka looduslikest vahenditest. Arstide sõnul on tähtis alustada ravi võimalikult kiiresti, et õigeaegselt pidurdada liigeste kahjustuse süvenemist.

Artroveron 5in1 ja Artroveron Avoq on saadaval apteekides üle Eesti, hetkel soodushinnaga SIIN ja Benu apteekides.

Jaga
Kommentaarid