Minu lugu sai alguse, kui olin 21-aastane, kaalusin 100 kg ja mul diagnoositi hüpertoonia ehk kõrgevererõhutõbi. Sain toona arsti külastades šokina teada, et minu vererõhk on väga-väga kõrge ja pean kohe hakkama ravimeid tarbima. Kuna šokk oli suur, siis väga ise ei mõelnud, vaid läksin kohe apteeki, ostsin ravimeid ja hakkasin neid igapäevaselt arsti juhiste järgi manustama.

Kolm kuud hiljem kontrolli minnes oli pilt sama ja arst soovitas ravimidoosi suurendada. Küsisin seepeale, et kaua ma neid tarvitama pean?

Vastus oli minu jaoks veel suurem šokk: „Terve elu.“ Tol hetkel lõi mul peas häirekell põlema. Mis mõttes mina, 21-aastane noormees, pean elu lõpuni ravimeid tarvitama? Koju minnes valdas mind tunne, et peab olema mingi teine tee, ma ei ole ju kogu aeg olnud ülekaaluline, see probleem on alles viimase aasta-paariga tekkinud. Hakkasin otsima ja lugema erinevaid terviseteemalisi blogisid, artikleid ja raamatuid ning uusi teadmisi ka kohe rakendama.

Esimese asjana muutsin oma menüüd. Varasemalt koosnes see suures osas rämpstoidust/kiirtoidust, nagu pasta, pitsa, hot dog’id jms. Ühtlasi harrastasin regulaarselt ka üsna suures koguses veini ja muid alkohoolseid jooke tarbida. Lisaks hakkasin uuesti liikuma, alustasin enda liigutamist jalutamise/jooksmisega, sest ainult jooksmine käis tol hetkel üle jõu. Umbes kuue kuuga kaotasin 20 kg, minu energiatase muutus meeletult palju paremaks, üldine enesetunne oli jälle hea ja unekvaliteet paranes märgatavalt.

Tagasi arsti juurde kontrolli minnes oli tohtril hea meel, et näe, vererõhk täiesti normaalne, tundub, et ravimid toimivad. Mida aga arst ei teadnud, oli see, et olin ravimite tarbimise juba mitu kuud tagasi lõpetanud.

Praegu, 12 aastat hiljem tagasi vaadates on veider ka see, et arst ei uurinud enne ravimite kirjutamist mitte kordagi minu elustiili ehk toitumise, une, stressi ja liikumise kohta, vaid kirjutas lihtsalt ravimid välja ja sellega oli „korras“.

Uus algus

Edasised aastad sujusid hästi, kaal püsis stabiilne, lisasin enda treeningutesse jõusaali ja jooga ning minu kaalunumber hakkas kasvama. Seekord õnneks kasvas lihasmass, mitte rasvaprotsent.

Umbes 1,5 aastat tagasi kuulsin esimest korda CGM-i (Continuous Glucose Monitoring) seadmest, mida kasutatakse abivahendina esimese tüübi diabeeti kontrolli all hoidmiseks. CGM tundus huvitav ja uurisin selle kohta rohkem ning sain teada, et ka teise tüübi diabeetikud ja terved inimesed võivad sellest palju kasu lõigata.

Kuus kuud tagasi õnnestus mul esimest korda proovida seadet AiDEX CGM ja oi-oi, kui palju ma viimase poole aastaga õppinud olen.

Kuigi olen praegu terve, näitasid esialgsed andmed, et teatud toidud põhjustavad mu veresuhkrutasemes suuri kõikumisi. Tegin muudatusi oma toitumises, vältides toite, mis põhjustavad suuri glükoositaseme kõikumisi, ja parandasin nii oma enesetunnet kui ka energiataset.

Sain teada mitmeid üllatavaid asju. Näiteks olen alati arvanud, et puder hommikusöögiks on tervislik ja hea valik. CGM seda ei arvanud. Iga kord, kui hommikul putru sõin, tekkisid meeletud veresuhkrutaseme kõikumised, mis kestsid terve päeva.

Lisaks avastasin, et minu puhul tekitavad ka muud kiired süsivesikud, nagu riis, pasta, kartul jne, suuri kõikumisi. Olen alati arvanud, et need on tervisliku ja mitmekülgse toitumise üks olulisi osi, aga kui need enda menüüst välja jätsin, siis koos suurte näljahoogudega kadusid ka suured kõikumised veresuhkrutasemes ja mis kõige parem – väsimus- ning raskustunne, mida olen terve elu pärast sööki tundnud, on minu jaoks minevik.

Olen CGM-i kasutanud juba pikalt ja õppinud mõistma, mis minu kehale sobib ning mis ei sobi. Näiteks ei sobi minu menüüsse banaan ja viinamarjad, mis tekitavad väga suuri kõikumisi, samas maasikad, mustikad, arbuus, tatar ja kinoa kõikumisi ei tekita.

Olen tänu Aidex CGM-i kasutamisele enda menüüs päris palju muudatusi teinud ja minu rasvaprotsent on madalam kui kunagi varem, enesetunne parem ja uni, mida jälgin OURA nutisõrmuse kaudu, on jõudnud keskmiselt 80% kvaliteedinäitajalt üle 90%, mis on väga suur muutus.

AiDEX CGM

AiDEX CGM paistab silma oma kasutusmugavusega. Seadme seadistamine on lihtne ja see koosneb sensorist, saatjast ja mobiilirakendusest. Sensor, mille eluiga on kuni 14 päeva, kinnitatakse nahale, ja see on nii mugav, et peaaegu ei tunnegi selle kandmist. Saatja, mille eluiga on kuni neli aastat, edastab andmed otse minu mobiiltelefoni, kus AiDEX-i rakendus kuvab veresuhkrutaseme näite iga viie minuti tagant. Selle tehnoloogia abil saan jälgida, kuidas mu keha reageerib erinevatele toiduainetele ja treeningutel, ning vajadusel oma elustiilis muudatusi teha.

Kokkuvõte

Minu teekond ülekaalulisest ja ravimeid tarbivast noorest mehest tervisliku eluviisi omaks võtnud inimeseks on olnud valgustav ja transformeeriv, alates šokeerivast diagnoosist ja arsti ettekirjutusest eluaegsete ravimite tarbimise kohta kuni oma elustiili radikaalse muutuseni toitumise, treeningu, une parandamise ja tehnoloogia kasutamise kaudu.

AiDEX CGM-i seadme kasutuselevõtt on andnud mulle täiesti uue perspektiivi sellele, kuidas toit mõjutab minu keha, aidates teha teadlikke valikuid, mis on viinud paremate tervisenäitajate, suurepärase enesetunde ja kõrgema elukvaliteedini. See teekond on tõestanud, et mõnikord peituvad suurimad muutused ja parandused meie enda kätes ning tehnoloogia võib olla väärtuslik tööriist isikliku tervise haldamisel.

Kui tunned huvi, kuidas ka sina saad CGM-i seadmetest oma tervisele kasu lõigata, siis uuri lähemalt siit: https://glükoosimonitor.ee.

Jaga
Kommentaarid