Helena sõnul ei olnud tegemist mitte lihtsalt asjadega, vaid enamalt jaolt sõna otseses mõttes prügiga – Ants oli hoolikalt alles hoidnud kõik pakendid (mustmiljon Voimixi karpi ja kodujuustu potsikut!), reklaamlehed, vanad riided ja leidjate õuduseks ka ammu halvaks läinud toidu. „Tema kelder oli täis aastakümnete vanuseid hoidiseid ja külmkapis leidus toiduaineid säilivusajaga 2016. aasta.“

Teadlased on leidnud, et kogumishäire tekkimisel on oluline roll pärilikkusel, millele annavad alust nii kaksikutega tehtud uuringud, kui perekondliku haigusajaloo statistilised näitajad. Mõjutajaks on ka kasvukeskkonnast kaasa saadud väärtususkumused esemete ning säilitamise olulisuse kohta. „Lihtsalt öeldes – kui patoloogilist kogumist esineb lähisugulaste hulgas, siis on suurenenud võimalus sarnase käitumismustri kordumisele. Kusjuures esimesed sümptomid ilmnevad sageli juba noorukieas, aga patoloogiliseks kujuneb kogumisega seotud käitumine peamiselt alles hilisemas täiskasvanueas. Ravile jõutakse enamasti üle 50 aasta vanuses,“ selgitab psühholoog Rael Helen Ventsel.

Kogumishäire on tõsine psüühiline probleem ning haigestunud lähedase abistamine on sageli väga stressirohke. Oluline on abistajana ka enda vaimset tervist mitte unarusse jätta ning vajadusel professionaalset tuge otsida.