Suurem osa organismis leiduvast rauast paikneb hemoglobiini ja müoglobiini koostises, mille abil transporditakse hapnikku kudedesse ning lihastesse, sealhulgas südamelihasesse. Lisaks eelnimetatud valkudele leidub rauda ka paljude ensüümide koostises, läbi mille osaleb see ka keha energiatootmises ning immuunsüsteemi töös.

Aneemia sümptomid

Rauapuudus ehk aneemia on sage tervisemure, mida esineb aeg-ajalt koguni kolmandikul inimestest. Kui rauda on organismis piisavalt ja koed saavad seeläbi piisavalt hapnikku, tunneme end terve ja värskena. Rauaaneemia puhul punaste vereliblede hulk veres langeb, see pärsib vere võimet hapnikku kudedesse transportida ja nii tekkib kehas hapnikudefitsiit.

Juba põgusalt alanenud rauataseme langus organismis võib põhjustada jõuetust, väsimust, füüsilise võimekuse langust, hingeldamist, õhupuudust, südame pekslemist, kahvatut jumet, lõhenevaid ja välja langenud juukseid, katkisi suunurki, isutust, valu südames, aga ka külmetavaid käsi ning jalgu.

Samuti tingib rauaaneemia vaimse võimekuse, tähelepanuvõime ja meeleolu langust, motivatsioonipuudust, apaatsust ning peavalusid. Ka sportliku võimekuse langus võib olla otseses seoses rauapuudusega.

Rauavaeguse põhjused ja riskirühmad

Rauaaneemia kõige levinumad põhjused on...

Loe edasi juba artiklist, kus proviisor selgitab lahti kõik, mida pead teadma aneemiast ja sellest, kuidas seda ennetada ja ravida.

Jaga
Kommentaarid