Valu on kahjustuse või vigastusega kaasnev ebameeldiv tunne, negatiivne seisund, mis võib mõjutada inimese vaimset tervist.3 Valul on kaitsev roll, aidates inimestel ohtlikes olukordades elus püsida. Valuaisting aitab juba lapsel aru saada olukorra tõsidusest. Näiteks, puudutades teravaid või tuliseid esemeid, tunneme valu.1,3 Valu võib muutuda ka haiguslikuks seisundiks, mõjutades elukvaliteeti.4,5 Valutunne saab alguse närvilõpmetel ehk „valuanduritel“. Valuandurid saadavad närviteede ja seljaaju kaudu signaali ajju. See ühendus võimaldab ajul tõlgendada valu.3

Kroonilise valu all kannatab 25–30% Euroopa rahvastikust.1 Neuropaatilist valu peetakse üheks raskemini kontrollitavaks valuks, mille all kannatab 7–10% maailma rahvastikust.2,5

Kuidas valu eristatakse?

Valu liigitatakse tugevuse, kestvuse ja toimemehhanismi alusel.1,3,4 Valu tugevust peetakse otseselt sõltuvaks vigastuse raskusastmest: mida suurem kahjustus, seda suurem valu.

Valu tugevust saab hinnata numbrilise hindamisskaalaga.6 Kestvuse alusel eristatakse ägedat ja kroonilist valu. Äge valu kaob, kui algpõhjus (nt haavad, luumurrud või põletik) on ravitud. Krooniline valu ei kao algpõhjuse paranemisel, vaid kestab edasi.3 Valu liigitatakse ka toimemehhanismi alusel peamiselt notsitseptiivseks ja neuropaatiliseks.1 Notsitseptiivne valu on tingitud kudede kahjustusest ja on levinuim valuliik, mida põhjustab näiteks kukkumine, põletik või vigastus.1,3 Neuropaatiline valu on närvide kahjustusest või nende vigastusest tingitud valu, mis võib esineda närvisüsteemi erinevates osades (nt diabeetiline polüneuropaatia, seljaaju trauma, ajuinsult jne).1,3 Neuropaatiline valu võib tekkida ootamatult ja olla kurnav.8

NEUROPAATILISE VALU SÜMPTOMID. Sümptomid varieeruvad ja valu võib meenutada erinevaid tundmusi.

Neuropaatilise valu ravi

Neuropaatilise valu ravimine on keerukas ja nõuab pühendumust.7 Neuropaatilist valu diagnoosib arst. Diagnoosimise aluseks on varasem haiguslugu, sümptomid ja uuringud. Neuropaatilise valu eristamiseks teistest valudest ja raskusastme hindamiseks kasutatakse ka spetsiaalseid küsimustikke.8,9 Raviskeemi võivad kuuluda nii ravimid kui ka muud ravivõtted, näiteks füsioteraapia. Ravimitest kasutatakse nii paikseid (nahale määritavad ravimid) kui ka suukaudseid ravimeid.7,9 Tulemuslikuks raviks on oluline järjepidev ravi ja arsti ettekirjutuste järgimine. Samuti on oluline teada, et ravimite annustamine neuropaatilise valu korral on individuaalne. Ravi alustatakse väiksemate annustega, mida vajadusel järk-järgult suurendatakse. Valuravile reageeritakse erinevalt. Osal inimestel avaldub ravimite valu leevendav toime kiiremini. Maksimaalse toime saabumine võib võtta aega, mõnedel juhtudel kuni nädalaid.9 Tähtis on järgida koostatud valuraviplaani. See peab olema realistlike eesmärkidega ja sisaldama kõiki valu leevendavaid meetodeid, k.a ravimeid. Valuravi eesmärkideks on vähendada valu kolmandiku võrra; parandada une- ja elukvaliteeti; säilitada sotsiaalne aktiivsus ning töövõime.9

Kas teil võib olla neuropaatiline valu?

Oma seisundi hindamiseks kasutage valuküsimustikku, mille leiate siit.

NB! Küsimustik ei asenda diagnostikat. Kui kahtlustate neuropaatilist valu, võtke ühendust oma perearstiga!

Viited

1. Vilisaar, J. et al. Kroonilise valusündroomi praktiline käsitlus. Eesti Arst 2014; 93(5):269–274.
2. Van Hecke, O. et al. Neuropathic pain in the general population: A systematic review of epidemiological studies. International Association for the Study of Pain. 155 (2014) 654–662.
3. Koorits, U. Krooniline valu ja valukliinik. Eesti Arst 2005; 84 (6):426–432.
4. Raffaeli, W. et al. Pain as a disease: an overview. Journal of Pain Research 2017:10.
5. Burke, D. et al. Neuropathic pain prevalence following spinal cord injury: Asystematic review and meta-analysis. Eur J Pain 21(2017) 29–44.
6. Domenica A. et al. Validation of Digital Visual Analog Scale Pain Scoring with a Traditional Paper-based Visual Analog Scale in Adults. Journal of the American Academy of Orthopedic Surgeons. March 2018, Vol 2, No 3.
7. Attal, N. et al. Pharmacotherapy of neuropathic pain: which drugs, which treatment algorithms? Pain. 2015; 156(4 Suppl):S104–S114.
8. Finnerup, N.B. et al. Neuropathic pain: from mechanisms to treatment. 2021, Physio Rev 101: 259–301.
9. Schlereth, T. Guideline „diagnosis and non-interventional therapy of neuropathic pain“ of the German Society of Neurology. Neurological Research and Practice (2020) 2:16.


Artikli on koostanud Viatris OÜ, Liivalaia 13, 10118 Tallinn, Eesti.

NON-2024-1112 02/2024

Jaga
Kommentaarid