Linda Kliinik teeb tänasel kondoomipäeval koostööd ka koolitaja Olga Gerassimenkoga, kes viib läbi seksuaalhariduse koolitunde Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse Narva õppekohas ja Narva Gümnaasiumis. Loengutel rõhutatakse, et turvaline seks algab eeskätt oma piiride tundmisest ja teiste piiride austamisest ning teadlikust nõusolekust. Kondoom võib olla oluline ja mänguline seksi osa.

Linda Kliiniku juhi Kristiina Vainomäe sõnul on noorte seksuaalharidusse panustamine võtmetähtsusega ja oluline on tagada noortele kondoomide kättesaadavus, sh mõistlik hind. „Enda ja partneri tervise kaitsmine on tähtsam kui kondoomi ostmisega seotud valehäbi,“ sõnas ta.

Olulised põhitõed kondoomi kasutamisel

Kondoomide puhul toob ta esile ka mõned põhitõed, mille vastu kipuvad eksima igas vanuses inimesed. „Väga oluline on kondoomide puhul meeles pidada, et ka neil on aegumistähtajad, mida tasuks kontrollida. Mitu aastat rahakotis olnud kondoom ei pruugi enam olla kasutamiskõlblik,“ sõnab Vainomäe. „Seda enam, et rahakotis ei soovita me kondoomi üldse kanda, sest see võib hõõrduda ja pakend puruneda.“ Kondoome ei tasu hoida ka suure valguse ja kuuma käes. Kindlasti ei tohi kasutada ühte kondoomi mitu korda.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel nakatub maailmas iga päev rohkem kui miljon inimest mõnda suguhaigusesse, mille eest kondoom kaitsta aitaks.

Rahvusvahelise kondoomipäeva kutsus ellu sihtasutus AIDS Healthcare Foundation (AHF), mis on suurim rahvusvaheline HIViga tegelev organisatsioon. Eestis esindab AHFi Linda Kliinik – Narvas tegutsev meditsiiniasutus, mis tegeleb HIV ennetuse, ravi ja nõustamisega.

Suguhaigustega seoses levib mitmeid müüte, mis varjutavad tõelist pilti erinevate sugulisel teel levivate nakkuste ohtudest ja levikust. SYNLABi laboriarst dr Paul Naaber murrab enamlevinud müüte ja selgitab, kes ja kui sageli peaks end testima, kuidas käib analüüside andmine ja mis võib juhtuda, kui sugulisel teel levivat haigust õigel ajal ei avastata.

Dr Paul Naaber