Biotehnoloogiaettevõte Roche on aastaid panustanud uuringutesse ja arendustöösse, et tervishoiutöötajatel oleks HPV tuvastamiseks ja emakakaela rakumuutuste diagnoosimiseks täpsed lahendused. Igal aastal kutsutakse sõeluuringule kümneid tuhandeid naisi üle Eesti. Paraku ligi pooled sõeluuringule kutsutud Eesti naistest ei kasuta võimalust enda tervise tasuta kontrollimiseks.

Roche küsis Eesti naistelt, mis motiveerib neid emakakaelavähi sõeluuringus osalema. 1500 naist leidsid aega küsimustikule vastamiseks. Siin on nopped naiste vastustest, kes osalevad sõeluuringul alati, kui neid kutsutakse:

  • „Enda südamerahu nimel.“

  • „Ma hoolin oma tervisest!“

  • „Hea võimalus tasuta kontrolliks.“

  • „Peab. Mu lastel on ema vaja.“

  • „Olen ise ämmaemand ja tean riske ning kasu.“

  • „Kui valida, kas 10 minutit arstil või operatsioon/mitu kuud kiiritust/surm, siis see 10 minutit arstil ei ole pikk aeg.“

Emakakaelavähk on kõige levinum naissuguelundite pahaloomuline kasvaja

Kõikidest naistel diagnoositud vähkidest on emakakaelavähk Euroopas sageduselt teine ning maailmas neljas vähipaige. Eestis diagnoositakse emakakaelavähk igal aastal umbes 150 naisel ning keskmiseks haigestunute vanuseks on 45–60 aastat. Arvestades asjaolu, et tegemist on ennetatava haigusega, on haigestunute arv liialt suur ning vähi avastamise vanus kõrge.

Emakakaelavähk on üks paremini ravitavaid vähiliike, kui see diagnoositakse ja ravitakse selle varajases staadiumis. Eestis tuvastatakse üle poolte haigusjuhtudest alles vähi hilises (III või IV) staadiumis, kus vähirakud on levinud juba teistesse organitesse. Vähi avastamise staadium mõjutab oluliselt haiguse prognoosi. 2017. aastal Eestis tehtud uuringu põhjal on emakakaelavähi diagnoosi saanud patsientidest aasta pärast diagnoosi saamist elus 86% ja 5 aastat pärast diagnoosi 67% patsientidest.

Allikas: Ida-Tallinna Keskhaigla

Kallis naine, kontrolli oma tervist ja palu oma sõbrannal sama teha! 2024. aastal kutsutakse tasuta emakakaelavähi sõeluuringule naised, kelle sünniaastad on 1959, 1964, 1969, 1974, 1979, 1984, 1989 ja 1994. HPV testi on võimalik teha tervishoiuasutuses või tellida koju proovivõtukomplekt. Lisateavet leiab soeluuring.ee.