Lapse kandmine ei leia aset ainult kõhus, vaid ka peas ja südames ning toob kaasa suuri muutusi tulevaste vanemate eludes. Lapse kandmise ajal võib esineda nii vaimseid kui ka füüsilisi muutusi ema organismis – näiteks söögiisu muutused, iiveldus, väsimus ja unisus, kõhu kasvamisega seotud muutused, sh kaalutõus, harv sümptom ei ole ka peavalu. Kuna iga rasedus võib olla totaalselt erinev, tuleb nii endasse kui ka oma kaaslasesse võimalikult mõistvalt ja toetavalt suhtuda ning teineteisega arvestada. Oluline on vältida tugevat stressi ja luua raseduseks turvaline keskkond – kui emal ja isal on hea ning turvaline, on ka lapsel ressurssi hästi areneda. Kui ema keha on stressis, võib see last nii biokeemiliselt kui ka käitumuslikult mõjutada. Tasub võtta aega iseendale ja paarisuhtele ning protsessi nautida ja tunnetada.

Episoodis tuleb juttu ka palju segadust tekitavast teemast – rasedus ja seks – ning sellest, kui oluline on füüsiline ja vaimne lähedus ning teineteise jaoks aja võtmine. Lisaks puudutatakse lähisuhtevägivalla teemat raseduse kontekstis ning arutatakse selle üle, kuidas lähisuhtevägivalla all kannatavat rasedat toetada ja kuidas tema ise ennast aidata saab.

Sünnituse lähenedes saab kaaslane oma rasedale naisele paljuski abiks ja toeks olla. Paljud kasutavad ka eraämmaemanda või doula teenust, kes saab toetada professionaalse nõu ja oskustega. Oluline on tunnetada oma keha ja soove ning usaldada enda sisetunnet – seda kogu raseduse vältel, samuti otsustades, kus ja mil moel laps ilmale tuua. Lisaks kuuled episoodist, kuidas ära tunda hetk, mil sünnitusprotsess on algamas, ning mida teha, kui algavad tuhud või tulevad looteveed. Samuti käsitletakse epiduraali teemat – millal seda kasutada ja millal mitte.

Hea kuulaja, kui sul on mure või küsimus, mine nõu saamiseks veebilehele Seksuaaltervis.ee, kus saad oma küsimusele vastuse. Teenus on anonüümne ja tasuta ning sulle vastab oma ala ekspert.

Saates külas Diana Leht

Jaga
Kommentaarid