Lisaks vaimsele ettevalmistamisele on väga oluline mõelda ka finantsilistele võimalustele. Lapse saamise juures tuleks tegelikkuses arvestada sellega, et juhul, kui elutee peaks lapsevanemad tulevikus lahku viima, saaksid mõlemad vanemad ka üksinda lapse kasvatamisega hakkama. Hea nipp on näiteks lapsele meelerahufondi loomine, kuhu mõlemad panustavad, ning ka ühise rahatagavara loomine, mis aitab katta üldiseid kulutusi.

Elu lastega ei tasu idealiseerida, vaid suhelda oma sõprade või end ümbritsevate inimestega, kes juba on lapsevanemad ning rääkida emotsioonidest avatud kaartidega. Samuti tuleks kaardistada oma turvavõrgustik, kes tulevikus lapse kasvatamisel abiks ja toeks on. Varakult võiks mõelda ka lapsehoidja peale, sest kuigi laps vajab palju hoolt, armastust ja tähelepanu, ei tohiks vanemad selle varjus omavahelisel suhtel hääbuda lasta – laps tunneb end õnnelikult siis, kui tema vanemad on õnnelikud.

Selleks, et oma keha raseduseks ette valmistada, tuleks lasta organismil juba varem puhata ja puhastuda. Ära tasub jätta alkohol, suitsetamine, narkootilised ained jt sõltuvused ning liikuda looduse ja loomulikkuse rütmis. Keha ja organismi eest hoolitsemisega ei tasu oodata rasestumiseni, vaid alustada juba siis, kui pereplaneerimisega algust tehakse. Tuleb ise enda keha tunnetada ja seda tunnet usaldada ning protsessi nautida.

Sageli kipuvad aga rasestumisteekonnal ette tulema probleemid ning seetõttu tasub vaadata otsa oma tingimustele – kas on olemas turvaline keskkond, kus end lõdvaks lasta ja puhata, kas keha on värske ja valmis last kandma ning kas laps on mõlema partneri reaalne soov. Oma keha viljakuse hindamiseks on võimalik teha ka mitmeid analüüse nii mehel kui ka naisel ning samuti saab oma vaimset heaolu ja valmisolekut hinnata testidega leheküljel peaasi.ee. Noorte nõustamiskeskuses on kõigile kuni 26-aastastele protseduurid tasuta ning järjekorrad on lühikesed.

Hea kuulaja, kui sul on mure või küsimus, küsi nõu Seksuaaltervis.ee veebinõustamisest, kus saad oma küsimusele vastuse. Teenus on anonüümne ja tasuta ning sulle vastab oma ala ekspert.

Saates külas Diana Leht

Jaga
Kommentaarid