Oma erialase kutsumuse leidis neiu viimasel õppepraktikal üldanestesioloogias, kus tekkis äratundmine, et see on koht, kus tahaks töötada. „Praktika lõppedes küsisin tolleaegselt vanemõelt Vilve Ratnikult, kas saaksin pärast kooli lõpetamist tööle tulla, ja ta võttis mind lahkesti vastu,“ räägib Ilona. 20. veebruaril 2004 lõpetas ta Tartu Meditsiinikooli ja 1. märtsil asus tööle Tartu Ülikooli Kliinikumi toonasesse üldanestesioloogia osakonda.

Mida teeb anesteesiaõde?

Anesteesiaõde koos narkoosiarstiga pakub anesteesia teenust, et patsiendile saaks teha vajaminevat operatsiooni või protseduuri. Selleks võib olla kas üldnarkoos, regionaalanesteesia, sedatsioon või nende kombinatsioon. Hea kommunikatsioon kirurgidega on hädavajalik. Näiteks võib anesteesiaks läbiviidavate vahendite ja ka mõningatel juhtudel anesteesia valiku tingida patsiendi asend operatsiooni ajal. Seda on anesteesiameeskonnal oluline ette teada.

Anesteesiaõde ja anestesioloog moodustavad anesteesiameeskonna, kes terve operatsiooni või protseduuri vältel hoiavad patsiendi elulistel näitajatel silma peal ja hoolitsevad selle eest, et temaga oleks kõik hästi. Pärast operatsiooni viiakse patsient ärkamisruumi ning sealsed anesteesiaõed jälgivad peamiselt patsiendi narkoosist taastumist, operatsioonijärgset veritsust, postoperatiivset iiveldust ja tegelevad ägeda postoperatiivse valu ravimisega. Anesteesiameeskonda kuuluvad ka valuraviõed.

On päevi, kus üks anestesioloog on kahe operatsioonitoa peale, mis tähendab...

Lugu pööraselt tempokast ametialast loe edasi juba artiklist.