Algatusega tahetakse tõsta Eesti meeste keskmist eluiga, et nad oleksid kauem terved, reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele. „Pikema Sõpruse Päeva“ algatusel on nelja aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 13 000 mehe, kelle analüüsid on andnud märku muret tekitavatest terviseriskidest, mida saaks õigeaegse sekkumisega ja elustiili muutmisega ennetada.

„Meeste sõbralik nügimine on jää vaikselt liikuma lükanud ning nad huvituvad üha enam oma tervis“ tõdes ettevõtmise eestvedaja Rain Vääna.

Koostöös Eesti Haigekassa ja TÜ Kliinikumi meestekliinikuga korraldati terviseuuring 40-49 aastaste meeste seas. Nende hulgast 80 protsendil esines vähemalt üks terviserisk. Kõige sagedasemad probleemid olid kõrge kolesteroolitase, ülekaal või rasvumine, kõrge vererõhk, madal testosteroonitase ja maksaensüümide kõrgenenud tase. 

„Tänu „Pikema sõpruse päeva“ liikumisele on meeste ennetavate tervisetegevuste tähtsus jõudnud tänaseks väga paljude meeste ja nende arstide teadvusesse. Probleemsena näen aga seda, et terviseriskid võivad saada ju tuvastatud, aga sellele ei järgne alati teadlik tegevus nende maandamiseks. Seega kutsun kõiki osapooli üles teadvustamise tasandilt jõudma ka konkreetseid terviseriske maandavate tegevusteni,“ kommenteeris algatust TÜ Kliinikumi meestekliiniku juht, professor Margus Punab.

„Meeste sõbralik nügimine on jää vaikselt liikuma lükanud ning nad huvituvad üha enam oma tervisest. Lisaks on meeste tervise teemadel hakatud rääkima ka muul ajal kui ainult novembrikuus,“ tõdes ettevõtmise eestvedaja Rain Vääna. Samas on veel pikk tee minna, et mehed igas Eesti nurgas oma tervisele ja elukvaliteedile mõtleksid. Meditsiinivaldkonna otsustajad peaksid looma ka võimalused, et meestel oleks arstile lihtne juurdepääs.

Rain Vääna sõnul on tegelikult sõnum mehele väga lihtne: „Võta sõber kaasa ja minge tervisekontrolli! Esimene valik võiks olla perearst aga kui soovid, saad pöörduda ka suuremate ja väiksemate kliinikute poole.“