Suitsetama hakkamiseks on väga palju erinevaid põhjuseid. Üks põhjustest on kindlasti see, kui inimene kasvab suitsetajate peres ja peab seda tegevust juba lapsest saati normaalseks elu osaks. Kindlasti on suitsetama hakkamise põhjuseks tihti ka inimeste töökorraldus ja -keskkond. Näiteks kui oled letiteenindaja, siis võib juhtuda, et sinu ainus võimalus saada pausi tööst, võtta aeg maha, on minna suitsetama. Samuti ei tohi vaadata mööda tubakafirmade väga heast võimest oma tooteid turundada, mis samuti on üks põhjus, miks suitsetama hakatakse.

Alternatiivid ei ole arstide sõnul ravimid

Paljud riigid Euroopas ja maailmas on suitsetamise kahjulikkuse vastu asunud võitlema lubades turule tavalise sigareti alternatiive, nagu nikotiinipadjad, e-sigaretid ja kuumutatavad tubakatooted. Need tooted annavad suitsetajale nikotiinidoosi, kuid mitte neid aineid, mis suuremat kahju inimtervisele tekitavad. Ära ei tohi aga unustada, et ka nikotiin on mürk ja lõpuks inimesele ohtlik.

Näeme läbi selle taktika, et vana asja üritatakse uuel moel maha müüa: alternatiivid pole ohutud, sest nikotiin on ikkagi inimesele kahjulik. Kuid kui võtta ühte äärmusse kantserogeensete omadustega tavaline suits ja teise paigutada vaid nikotiini andvad alternatiivid, siis võib tinglikult öelda, et alternatiivid on vähem ohtlikud. Paljuski ei piirdu e-sigareti suitsetaja vaid e-sigaretiga ja ka tubakasuitsetamine jääb inimese ellu. Pigem on küsimus kui atraktiivne, lihtne ja aktsepteeritud suitsetamine ühiskonnas tervikuna on.

Kuidas suitsetamisest loobuda?

Suitsetamisest vabanemiseks on vajalik palju laiem plaan kui vaid keelud ja stigmatiseerimine. Tuleb vaadata otsa neile põhjustele, miks üldse suitsetama hakatakse: kas noored suitsetavad tänu heale turundusele, kas tänu sellele, et on igav ja muud pole teha, kas inimesed hakkavad suitsetama stressist, madalast haridustasemest, teadmatusest ja nii edasi.

Lahendus on lihtsam kui arvata oskame: Inimene peab tahtma suitsetamisest loobuda. Kui see soov on olemas, siis on võimalik inimest ka edasi aidata. Näiteks ravimitega, mis võtavad suitsult ära nikotiinimõju või nõustamisega ja nii edasi. Suurima tulemuse annavad aga sotsiaalsed surved, teadmiste tõus ja suitsetamise ebapopulaarseks muutmine ühiskonnas.

Arstid on pakkunud välja ka ühe viisi, kuidas suitsetamisest loobud: suitsetada iga nädal või kuu üks sigaret päevas vähem. Nii on võimalik aasta või kahega viia suitsetamine nulli. Kõige võimsam suitsetamisest loobumise viis on aga saada 50 aastaselt infarkt või insult. Seda viisi suitsetamisest loobumiseks ei saa kuidagi propageerida, kuid pärast nii rasket terviseriket jääb suitsetamine hetkega ära. Ka neil, kes on aastaid olnud suitsetajad.

Mis juhtub 5 või 10 aasta pärast?

Olgugi, et suitsetamine on Eestis juba kümme aastat languses, siis paremini saab alati. Järgmise viie kuni kümne aasta edukus suitsetamise vähendamisel on seotud ikkagi noortega. Kui noored suitsetavad vähem, siis ei suitseta nad täiskasvanuna ja nii ei suitseta ka nende lapsed tulevikus.

Noored saavad ikka kokku ja tahavad teha midagi põnevat, neile tuleb pakkuda võimalust mitte valida selleks põnevuseks suitsetamine. Ning on ka näha, et noorte puhul nii alkoholi tarbimine kui suitsetamine vähenevad.

Kuidas ravida nikotiinisõltuvust?

Nagu ka varasemalt mainitud, siis ei ole mittetubakast suitsetatavad tooted või kuumutamisel toimivad sigaretid alternatiiv ega ravi suitsetamise vastu. Ainus viis kuidas suitsetamisest vabaneda on öelda sigarettidele lihtsalt “ei“. Kuid seda ei pea tegema abita, näiteks saab appi võtta nikotiini asendusteraapia erinevad vahendid nagu nikotiininätsud, -plaastrid, -imemistabletid, mis on läbi ajaloo näidanud edukust suitsetamisest loobumisel tekkivate nähtude vähendamisel.

Vähenenud võõrutusnähud: suurim probleem loobumisel on rasked kõrvalnähud, millele mainitud struktureeritult nikotiinidoosi vallandavad vahendid leevendust toovad. Nii saab vähendada ärevusehäireid, ärrituvust, tujumuutusi ja üldist “suitsunälga“. Mõjude vähendamine aga lubab inimesel jääda distsiplineerituks suitsust loobumise teel.

Pidev nikotiini vähendamine: kuna nikotiininätsud, -plaastrid, -imemistabletid vallandavad nikotiini kontrollitud koguses ja vähenevas mahus, aitavad need tooted nikotiinist täielikult aja jooksul loobuda. Kui täielik nulltolerants võib osutuda raskeks ja ebaedukaks, siis vähese nikotiiniga harjutamine toob paremaid tulemusi.

Käitumisteraapia: suitsetamine on samapalju seotud ka rituaalidega, mille pakutavat turvatunnet on väga raske murda. Nikotiininätsud, -plaastrid, -imemistabletid annavad võimaluse jätkata rutiinidega, kuid teha seda tervislikumalt. Nii saame vähendada suitsetamise rituaalsust, näiteks lõunajärgselt või puhkepausidel.

Vähenenud ohtlike kemikaalide hulk: Mainitud suitsetamisest vabanemise tooted viivad kehasse puhast nikotiini ilma suitsust lisanduvate kahjulike keemiliste elementideta. Nii väheneb oht tervisele, väheneb oht südame-veresoonkonna ja kopsuhaigustele.

Kõrgem loobumise edukusaste: Uuringud on näidanud, et nikotiininätsud, -plaastrid, -imemistabletid koos õige teraapiaga annavad suitsetamisest loobujale kordades suurema võimaluse olla oma otsuses edukad. Nikotiinitoodete tarvitajate hulgas on protsentuaalselt rohkem neid, kes suudavad suitsetamisest loobuda ja ka pika aja jooksul mitte pahe juurde naasta.

Vaata lähemalt: www.niquitin.ee

Jaga
Kommentaarid