„Muuseumikülastus sobib igas vanuses inimesele selleks, et sihilikult või endale märkamatult midagi uut õppida,“ märkis Tulviste. „Muuseum võimaldab luua värskeid seoseid uute ja vanade kogemuste ning faktiteadmiste vahel. Vaimse tervise ja heaolu seisukohalt sobib muuseumikülastus hästi emotsioonide käivitamiseks ja tähelepanu suunamiseks, teisalt ka lihtsalt suhtlemiseks ning üksildustunde peletamiseks.“

Psühholoog viitas hiljutisele USA uuringule kunstimuuseumi külastajate seas, millest johtus, et lisaks heaolutundele tõid külastajad välja soovi kogetut teiste inimestega jagada. „Muuseumis käimisest võiks seega kasu tõusta kõigile, kes soovivad tuttavas või võõras seltskonnas jututeemat leida,“ tõi Tulviste näiteks.

„Muuseumikaart on nagu vaimse tervise digiretsept – keegi ei oska lubada, et 100% töötab, aga kõrvaltoimed puuduvad ja proovida tasub, äkki toimibki. Näiteks Belgia arstid on juba mõnda aega kirjutanud ärevusega patsientidele välja tasuta muuseumikülastusi,“ ütles muuseumikaardi juht Kert Kask.

Eksperimendis osalemiseks tuleb täita lühike muuseumis käimise harjumusi ja vaimset tervist puudutav küsimustik. Küsimustele vastamine on vabatahtlik, sellele kulub maksimaalselt viis minutit ning andmeid kasutab muuseumikaart anonüümselt ja üldistatud kujul vaimse tervise kuu raames.

Vastanute seast valitakse välja kümme inimest, kel tuleb kolme nädala jooksul külastada vähemalt kuut enda valitud muuseumi ning kes saavad ka edasisteks külastusteks aastase kehtivusega muuseumikaardi. Minieksperiment toimub novembri alguseni.

Aprillis alustanud muuseumikaardil on tänaseks juba üle 7700 omaniku, kes on jõudnud viimase kuue kuu jooksul muuseumidesse üle Eesti enam kui 35 000 korral. Muuseumikaardi senise statistika põhjal toob muuseumikaart Eesti muuseumidesse keskmiselt 5800 inimest kuus.

Muuseumide digitaalne ühispilet maksab 59 eurot ja see tagab aasta jooksul piiramatu sissepääsu rohkem kui 100 muuseumi ja 500 näitusele üle Eesti. Muuseumikaardiga liitunud muuseume leiab pea kõikidest maakondadest. Vaata lähemalt, millistesse muuseumidesse muuseumikaardiga pääseb veebilehel muuseumikaart.ee.

Jaga
Kommentaarid