Mitmed liigesehaigused võivad liigse soojaga hoopis tugevamalt avalduda.

Üldiselt on rohkem räägitud sellest, et liigesevalu väheneb kõrgema õhurõhuga soojemas ja kuivemas kliimas. Tänapäeval on aga teatud kroonilist tüüpi valusündroomide korral osal inimestel tõhusaks tunnistatud just krüoteraapia ehk külmravi. Mitmed liigesehaigused võivad liigse soojaga hoopis tugevamalt avalduda, näiteks podagra, millele võib mõjuda ägestavalt nii kuum kliima kui ka saun, millega kaasneb suurem vedelikukaotus. Igapäevaelus näeme sedagi, et kuigi põletikuline liiges tahab teatavasti külma, ütleb osa inimesi, et neile mõjub just soe paremini. Seega ei saa eirata individuaalseid erinevusi.

Põhjusi, miks liigesevalu just niiskes ja külmas kliimas tugevneb, võib olla mitmeid. Madalama õhurõhu korral on kõõlustel ja lihastel liigeste ümbruses ruumi rohkem n-ö avarduda ja nii suurendada liigese sees olevat rõhku, mistõttu võib surve mõjul tugevneda ka valu. Samamoodi võib külma ilmaga liigesevedelik tihedamaks ja vähem voolavaks muutuda ning liiges tundub kangem. Unustada ei saa ka seda, et vihmase ilmaga oleme rohkem siseruumides ega liiguta nii palju, mis võib samamoodi valu ja jäikust süvendada. Samuti mõjub sombune ilm meie meeleolule ja seeläbi valule.

Väga oluline on hoida end ka sügisesel ajal liikuvana. Kroonilise liigesevalu korral aitab regulaarne võimlemine tõepoolest. Selle kõrval on oluline leevendada püsivat valu vajadusel ravimitega, kannatada ei ole vaja. Kui liigesevalu põhjus on aga ebaselge ja seda pole varem esinenud, peaks alustama arsti konsultatsioonist, et välja selgitada, ega selle taga ole mõnda ravitavat liigesehaigust.

LOE LISAKS >> TERVISPLUSS.EE portaalist leiad kasulikke artikleid erinevatel tervise teemadel.
Nõu annavad vastava eriala spetsialistid, arstid ja apteekrid. Lisaks leiad portaalist ka isiklikud lood inimestelt, kel on tulnud oma tervise tõttu tulla läbi tulest ja veest.