Saatest saame teada, et reumatoidartriidi korral ründab immuunsüsteem ekslikult keha enda kudesid, eriti liigeseid. See põhjustab liigeste membraanide põletikku, mis omakorda võib kahjustada liigeseid, luud ja kõhre. Haigus võib alata järk-järgult või ägedalt, ja selle sümptomid võivad hõlmata hommikust jäikust, valu ja turset liigestes.

Saatejuht Eve Kallaste ja Lääne-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse ülemarst-juhataja dr Natalia Kiseleva

Lääne-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste keskuse ülemarst-juhataja dr Natalia Kiseleva selgitab saates „Tark arst taskus“, missugused on reumatoidartriidi tunnused, millised on tänapäevased ravivõimalused ja kuidas tuleb inimesel selle haigusega elama õppida. Ta toob välja, kui oluline on tunnuste ilmnemisel arsti poole pöörduda ja õigeaegselt ravi saada, sest varajane diagnoosimine ning korralik ravi võivad vähendada haiguse mõju ja parandada elukvaliteeti.

Dr Kiseleva räägib, et reumatoidartriidi ravi eesmärk on leevendada sümptomeid, vähendada põletikku ja aeglustada haiguse progresseerumist. Reumatoidartriidi ravis kasutatakse haigust modifitseerivaid ravimeid ehk baasravimeid ja sinna rühma kuulub ka bioloogiline ravi. Lisaks kasutatakse ravis vajadusel glükokortikoidhormoone ja mittesteroidseid põletikuvastaseid vahendeid. Kui reumatoidartriit jääb aga pikka aega ravimata või on halvasti kontrollitud, võib see põhjustada liigeste kroonilist kahjustust, deformatsioone ja funktsiooni kaotust.

Kui soovid haiguse ja ravivõimaluste kohta rohkem teada, vaata või kuula saadet „Tark arst taskus“.

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid