Sellist tagajärge saab üsna kerge vaevaga ära hoida, hooldades nahka iga päev järjekindlalt kreemiga, mis sisaldab ohtralt humektante – koostisaineid, mis parandavad naha veesidumisvõimet ja niisutavad, ilma et mõjuksid nahal raskelt või rasvaselt, samuti selliseid aineid, mis ei luba niiskusel aurustuda. Siit leiad kümme koostisainet, mis nahka suvel tõhusaimalt toetavad ja niisutavad.

1. Hüaluroonhape

See tunnustatud toimeaine seob oma massiga võrreldes tuhat korda rohkem vett, muutes kuiva naha pringiks ja niisutatuks. Kui kasutad hüaluroonhappeseerumit, ära unusta selle peale ka kreemi kanda!

2. Glütseriin

Teada-tuntud niiskusekoguja tekitab nahale õhukese kaitsva kihi, mis takistab niiskusel aurustumast. Lisaks on glütseriin naha vastu väga õrn, mistõttu sobib ka kõige tundlikumale nahale.

3. Aaloe

Aaloe sisaldab nahaniiskust hoidvaid polüsahhariide, samuti on sel head nahka rahustavad ja jahutavad omadused. Kõige võimekam on mõistagi puhas aaloegeel, jälgi ainult, et koostisesse poleks lisatud alkoholi, mis kindlasti igasuguse niisutava toime nullib.

4. Mesi

See looduslik nahaniisutaja on ka antibakteriaalne ja lisaks kaitseb rohkete antioksüdantidega keskkonna kahjuliku toime eest. Mesi tuleb kasuks nii nahahooldustoote komponendina kui ka täiesti naturaalsel kujul. Tee näiteks näole meemaski!

5. Pantenool

Ka B5-provitamiinina tuntud pantenool on väga hea imendumisvõimega, niisutab ja rahustab nahka. See on lisaks tubli põletike vastu võitleja, mistõttu sobib iseäranis neile, kes hädas tundliku ja kergesti ärrituva nahaga.

6. Uurea

Normaalne uureasisaldus nahas peaks olema umbes üks protsent, kuivas nahas on seda märgatavalt vähem. Puuduolevat sobib taastada kreemiga, mille uureasisaldus on 2–5%. Uureal on ka nahka koorivad omadused, mistõttu suure uureasisaldusega (20–50%) tooted passivad pigem jalgadele – kohtadesse, kus aitavad lõhustada nahapaksendeid.

7. Keramiidid

Keramiidid on justkui naharakke koos hoidev mört, mis kaitseb nahka väliskeskkonna mõjude eest. Terve nahabarjäär tagab suurema niiskusesisalduse, sest niiskusel pole „auku“, kust minema lipsata.

8. Võiseemnikuõli

See on küll märksa rasvasemat tunnet jättev koostisaine, kuid see-eest suurepärane niiskusehoidja ja naha toitainetega varustaja. Imendumise kiirendamiseks ja rasvase tunde vähendamiseks tasub võiseemnikuõli kanda nahale kohe pärast pesu, kui nahk on veel kergelt niiske.

9. Skvalaan

Skvalaan on väärtuslik lipiid, koostiselt sarnane naha enda rasuga. See niisutab nahka õlist tunnet jätmata. Imendub välkkiirelt ja jätab naha pehmeks kui beebil.

10. Valge tee ekstrakt

Kui oled kuulnud, et rohelise tee ekstrakt on võimas antioksüdant, siis tea, et valge tee on veelgi võimsam! Selle ülisuur polüfenoolide hulk kaitseb nahka keskkonnakahjustuste eest, aitab taastada naha kaitsebarjääri ja hoida niiskust, rahustada põletikke ja hävitada baktereid.

Kas nahk harjub niisutamisega?

Niisutamisest rääkides kuuleb aeg-ajalt ka mureküsimust, kas nahk suudab niisutamisega harjuda ja sellest sõltuvaks muutuda, nii et loomulikul viisil end enam niisutada ei oskagi. See pole siiski tõsi.

Eri nahatüüpidel on erinev loomulik niiskuse säilitamise võime. Mõnel inimesel on kuivem, teisel rasusem nahk, samuti mõjutavad niiskusesisaldust nahahaigused (ekseem, dermatiit) ja keskkonnategurid. See tähendab, et me ei ole nahaniiskuse säilitamise oskuse poolest ühe pulga peal. Kui sulle tundub, et nahk saab enda niisutamisega ise imehästi hakkama, oled õnneseen ja kreemi järele ilmtingimata vajadust polegi. Muret, et nahk niisutava kreemi kasutamisest laisaks muutub, siiski tundma ei pea. Selle regulaarne kasutamine annab nii-öelda välise toetuse, toimides kooskõlas naha loomulike protsessidega.

Tunne, et oled kreemist sõltuvusse sattunud, võib tekkida sellest, et kasutad oma naha jaoks vale koostisega toodet.

Tunne, et oled kreemist sõltuvusse sattunud, võib aga tekkida hoopis sellest, et kasutad oma naha jaoks vale koostisega toodet. Näiteks kreemidest, milles puuduvad niiskust siduvad ained ja mis tekitavad nahale üksnes niiskuse aurustumist takistava kileja kihi, võib olla kasu üksnes siis, kui nahas on juba piisavalt niiskust. Kui seda ei ole, siis niisugune kreem niiskust juurde ei anna ja maha pestes tundubki nahk kõrbekuiv. Seepärast on hästi oluline jälgida kreemi koostist – et seal oleks nii niiskust siduvaid kui ka aurustumist takistavaid koostisaineid (ehk vaata kümmet soovitust!). Lisaks püüa naha kaitsebarjääri ja loomuliku tasakaalu säilitamise huvides hoiduda toodetest, mis sisaldavad nahka kuivatavaid alkohole, sünteetilisi värvaineid ja parfüüme, või siis jälgi vähemalt seda, et need oleksid koostisainete loetelus võimalikult tagapool.

Nahaniiskust aitab säilitada seegi, kui…

  • kasutad päikesekreemi, mis ei kaitse üksnes UV-kiirte eest, vaid sisaldab ka ohtralt niisutavaid aineid ja antioksüdante;

  • tarbid piisavalt vedelikke. Siin sulle hea suvise janukustutaja retsept, mis ühtlasi aitab kehas mineraalainete sisaldust taastada: ¾ klaasi gaseeritud vett, ¼ klaasi kookosvett, ½ tl baobabi- ehk ahvileivapuujahu, näpuotsatäis meresoola;

  • väldid kuuma vee protseduure. Selle asemel uha end hoopis jääkülma veega. Oled proovinud? Annab võimsa energialaengu, jätab nahka niisutavad naturaalsed õlid puutumata ja paneb nahaaluse vereringe täistuuridel tööle!

Proovi suviseid nahaniisutajaid!

Hüaluroonhappega seerum Indeed Laboratories Hydraluron Serum. Hind 26.99

Glütseriini, mineraalide, vitamiinide ja antioksüdantidega niisutav päevakreem Ren Everhydrate Marine Moisture-Replenish. Hind 36.99

Hüaluroonhappe, mineraalirikka merevee ja vitamiini-mikrokapslitega seerum Lirene Aqua Bubbles. Hind 10.99

Rahustav ja niisutav kreem tundlikule nahale Evolve Pro+ Ectoin Soothing Cream. Hind 43.99

Hüaluroonhapet, peptiide ja antioksüdante sisaldav niisutav, nahka silendav ja jahutav meigialuskreem D’Difference 6D Advanced Perfection Primer. Hind 42.90

Valge tee ekstraktiga niisutav kehakreem Elizabeth Arden White Tea Water Cream. Hind 33.-

Külmpressitud oliiviskvalaan Oma Face 100% Pure. Hind 29.90

Hüaluroonhappe, keramiidide ja peptiididega naha kaitsebarjääri tugevdav niisutuskreem Löwengrip Skin Reboot 24-Hour Cream. Hind 48.95

Hüaluroonhappe, antioksüdantide ja võiseemnikuõliga rikkalikult niisutav kehakreem Mádara Intense Repair Body Cream. Hind 25.95

Orgaanilise aaloemahla ja pantenooliga nahka niisutav, rahustav ja jahutav geel Dr. Barbara Sturm Aloe Vera Gel. Hind 64.99

Uurea, võiseemnikuõli, glütseriini ja teiste naha niiskusetasakaalu parandavate ja säilitavate koostisainetega kehakreem ülikuivale nahale Tilk! DermaCare. Hind 23.90

Jaga
Kommentaarid