Suhkrust kuni 200 korda magusam aspartaam jõudis turule 1981. aastal. Ainet kasutatakse kogu maailmas rohkem kui 6000 tootes ja enamikku neist reklaamitakse kui tervislikke ja kehakaalusõbralikke, sest aspartaam ei suurenda toitude-jookide kalorsust.

Aspartaami vähiohtlikkusele viitavad paljud uuringud. Hiljutisest Prantsusmaal tehtud teadustööst ilmnes, et sellel on eriti suur seos haigestumisega rinnavähki ja seedesüsteemiga seotud vähkidesse, samuti suuõõne-, munasarja-, endomeetriumi- ja eesnäärmevähki. Meestel näib aspartaam suurendavat ka mitte-Hodgkini lümfoomi (rühm verevähihaigusi) ja luuüdikasvaja riski.

Hulk tõsiseid riske on seotud aspartaami tarvitamisega raseduse ajal (sealhulgas loote väärarengud), samuti kahjustab see mikrobioomi ja mõjutab närvisüsteemi. Muu hulgas kirjeldatakse näiteks peavalu, krampe, depressiooni.

Allikas: News Medical

Kuidas see lugu Sind end tundma pani?

Rõõmsana
Üllatunult
Targemana
Ükskõiksena
Kurvana
Vihasena
Jaga
Kommentaarid