Östrogeenitaseme langus võib ka teatud terviseriske suurendada, näiteks osteoporoosi ja südame-veresoonkonna haiguste riski. Seetõttu on oluline, et menopausis olevad naised pööraksid tähelepanu südametervisele, säilitades tervisliku toitumise, regulaarse füüsilise aktiivsuse ja kogeksid võimalikult vähe stressi.

Lisaks füüsilistele muutustele võib menopaus kaasa tuua ka emotsionaalseid ja psühholoogilisi muutusi. Mõned naised võivad kogeda meeleolukõikumisi, ärrituvust või depressiooni. Selles etapis saavad tuge pakkuda pere ja sõbrad ning vajadusel ka professionaalne nõustamine.

Eesti Päevalehe ajakirjanik Tiina Kruus räägib, millised kipuvad olema naiste peamised emotsionaalsed ja vaimsed väljakutsed ning kuidas ühiskonna suhtumine teemasse võiks olukorda muuta.

Oluline on menopausiga seotud muutustest teadlik olla. Kuula või vaata Lääne-Tallinna Keskhaigla saatest „Tark arst taskus“, milliste probleemidega naised menopausi eel ja ajal kõige sagedamini kokku puutuvad ning mida teha, et lahendus leida.

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid