TERVISEUUDIS | Liigne suhkur laastab soolestikku
Põletikulisi soolehaigusi diagnoositakse maailmas üha enam. Milline mõju on sellele liigsel suhkrul?
Ameerikas tehtud uuringus anti hiirtele kas tavapärast või rohkelt suhkrut sisaldanud toitu. Seejärel mõjutati kõiki hiiri kemikaaliga, mis kahjustab käärsoolt, et imiteerida soolehaiguse sümptomeid. Teadlaste ehmatus oli suur, kui kõik „suhkrudieedil“ olnud hiired üheksa päeva jooksul surid. Tavalist toitu söönud hiired elasid eksperimendi üle.
Mis juhtus? Tavaliselt on käärsool kaetud kaitsva epiteelirakkude kihiga, mis uuenevad tüvirakkude jagunemisel – piltlikult tekib iga viie päeva järel uus käärsool. Mõnel surnud hiirel oli see kiht aga täielikult kadunud ning sool täis verd ja immuunrakke. See näitab, et suhkur võib mõjutada käärsoolt otse, sõltumata selle mikrofloorast, mida esialgu juhtunu põhjuseks peeti.
Järgnenud laborikatsel inimese soolekultuuridega leiti, et suhkur pidurdab tüvirakkude jagunemist ja soolekahjustused ei saa paraneda. Samuti oli muutunud rakkude ainevahetus: rasvhapete eelistamise asemel kasutasid rakud nüüd suhkrut.
Allikas: StudyFinds