Rohkete gaaside korral tuleb esmalt üle vaadata menüü (sageli põhjustavad ohtralt gaase brokoli, oad, kartul, kapsas, sibul) ning loobuda gaseeritud jookidest ja suhkruasendajatest.

Probleemi üks põhjus võib olla laktoositalumatus – kui arst selle diagnoosib, tuleb menüüst välja jätta laktoosi sisaldavad tooted. Diagnoosimiseks toidutalumatuse teste teha pole mõtet, neil puudub teaduslik alus!

Enamasti ei ole aga liigsete gaaside tekitajaks laktoositalumatus ega soolehaigused, vaid ärritunud soole sündroom. Järjest rohkem räägitakse FODMAP-dieedist, et vältida liigsete gaaside teket FODMAPide ehk halvasti imenduvate süsivesikute lõhustumise tõttu jämesooles. Suure FODMAPi-sisaldusega toiduainete hulka kuuluvad nisu, rukis, tomat, sibul, küüslauk, õun, pirn, kuivatatud puuviljad, oad, suure laktoosisisaldusega tooted, töödeldud ja marineeritud lihatooted.

Liigsete soolegaaside põhjustatud vaevuste leevendamiseks võib peale toitumise muutmise olla abi ka vees lahustuvate kiudainete, simetikooni või probiootikumide võtmisest.

Jaga
Kommentaarid