Uni on toimetuleku võti kõiges, mida me teeme: kool, töö, suhted, õpivõime, loovus. „Uni on esimene biohäkk, mis inimkonda väga palju aitab. Me ei tohi eirata une mõju terviseprobleemidele,“ ütleb Shroomwelli tegevjuht Silver Laus.

„Une puhul peab rääkima tsirkadiaanrütmist. Ideaalne on, kui inimene jälgib oma tsirkadiaanrütmi ja läheb õigel ajal magama. See tähendab, et uinutakse ja ärgatakse kehale sobival ajal. Kui skrollid kaks tundi enne und voodis telefoni ja stimuleerid aju üle, ei saa see ei õigel ajal sügavasse unne vajuda. Tsirkadiaanrütm saab kohe rikutud, sest sõidad sügava une rütmi sisse,“ lisab Shroomwelli juht.

Inimesed kasutavad täna palju melatoniini, et paremini uinuda: „Aina enam räägivad teadlased aga uuest avastusest, et toidulisandina sissevõetava melatoniiniga tuleb olla ettevaatlik, eriti noortel, sest see võib kahjustada käbinäärme võimet reguleerida kehas loomulikku ööpäevarütmi ja loomulikku melatoniini tootmist.“

Rahustab ja inspireerib

17-aastane Johannes (nimi muudetud) õpib digidisaini ja multimeediat, mis tähendab igapäevast arvutimaailmas olemist. Noormees teab, et too keskkond mõjutab unerütmi ja mitte positiivselt. Lisaks „panustavad“ hektilisse päevaplaani ajavahest tingitud elurütm, globaalsed sõbrad, kellega suhtlemiseks tuleb unetundide arvelt aega näpistada, ja loomulikult sinine ekraan.

Reishi sirgumas seenekasvanduses

Uneprobleemist üle saamiseks proovis Johannes meditsiiniseene reishi põhjal valmistatud tinktuuri. „Mulle on oluline teha põhjalik eeltöö, enne kui midagi tarvitama hakkan. Teadustöödest on juba hakanud ilmnema, et reishi suurendab REM-une kvaliteeti. Point on selles, et reishi ei ole mingisugune imeunerohi, vaid see rahustab inimest, et too ise uinuks, ja teeb seda kõrvalnähtudeta,“ räägib Johannes reishi'st kui oma unekvaliteeti positiivselt mõjutavast meditsiiniseenest.

Reishi on kadunud unerütmi tagasi toonud. Kuna õpin digidisaini ja tegelen sellega, on inspiratsioon ülioluline. Mina kogesin seda, kuidas mu unenäod muutusid reishi tarvitamisel selgeks ja eriliseks. Ma mäletan neid hommikuti ja kasutan nähtut ka oma loovtöödes. Aga pidevalt ma reishi-tinktuuri ei vaja. Pigem kasutasin seda oma normaalse unerütmi taastamiseks.“

Abiks katkendliku une puhul

Karl (21) on aastaid olnud kimpus viletsa unega: „Kindlasti olen ka ise sellesse oma panuse andnud, sest unerütm on kord nii, kord naa. Sellist ühtset rutiini, mida unespetsialistid nimetavad väljapuhkamiseks äärmiselt oluliseks, pole ma järginud. Kui on pidu, siis on pidu, mis tähendab, et unetunnid jäävad teinekord väga lühikeseks.“

Aga nagu noorele inimesele kombeks, pole probleem Karli jaoks tõsisemaid tagajärgi varem kaasa toonud. „Sel kevadel hakkasin esimest korda tundma, kuidas voodisse heites uni ei tule ja vähkren vahel tunde enne, kui päriselt magama jään. Uni on katkendlik ja vahel passin öösel üleval, sest uni läheb lihtsalt ära, kui mõtlen tegemata töödele.“

USA eeskuju

Karl oli USA-s käies näinud, kuidas sealsed noored ja biohäkkerid kasutavad meditsiiniseeni, et puhata või aidata organismil keskenduda. „Ma tegelikult ei uskunud sellesse varem üldse. Kuni ma proovisin ükskord poolnaljaga enne magamaminekut reishi-tinktuuri. See öö trippisin sellistes unenägudes, mida ma polnud kunagi varem reaalselt kogenud.“

Reishi puhul on tegemist seenega, mis ei ole tema kõva tekstuuri ja mõru maitse tõttu mõeldud söögilauale. Seda on kasutatud traditsioonilises meditsiinis ning selle rahustavat toimet on teatud aastatuhandeid. Reishi’l on täheldatud mõju stressi ja ärevuse vähendamisele. Teadusuuringud on seostanud selle und parandavat toimet soolestiku mikrobioomiga ja serotoniinist sõltuva mehhanismiga.

Lion’s Mane toetab ajutööd

Positiivne kogemus reishi'ga andis julguse katsetada teistegi meditsiiniseentel põhinevate tinktuuride ja spreide mõju. Nii tarvitab Karl praegusel pingelisel ettevalmistusperioodil ülikooliaasta lõpetamiseks ka lion’s mane'i tinktuuri.

„Kusjuures lion’s mane’ist olin ma kuulnud varem kui reishi'st. Seda oli Eestis liikvel juba varem ja mõned mu tuttavad olid seda kasutanud. Selle mõju ja efekt peaks avalduma pikaajalisemal tarbimisel, aga eelkõige on see mõeldud fookuse ja mõttejõu toetamiseks.“

Ka lion’s mane on suurepäraselt kultiveeritav tehistingimustes.

Lion’s mane ehk lõvilakk-korallnarmik on seenemaailma esmavalik, kui ees ootab aktiivsem ajutöö. On hulk teadusuuringuid, mis vaatlevad lion’s mane’i kui ajuprotsesside tasakaalustajat ja stressi maandajat.

Lõvilakk on Põhja-Ameerikas ja Euraasias levinud söödav seeneliik. Ta on nime saanud oma pikkade jadadena kulgevate ogade järgi, mis meenutavad lõvi lakka või koralli. Teaduspublikatsioonid on korallnarmiku kasulikke omadusi kinnitanud. Uuringud on leidnud, et lõvilaka tarbimine võib parandada loomade ja inimeste kognitiivset funktsiooni ja mälu.

Lisaks pakub Shroomwell erinevaid tootekombosid:

Biohäkkeri häkid

Shroomwelli tegevjuht, biohäkker Silver Laus

Shroomwelli reishi-tinktuuri kasuta koos C-vitamiiniga. Vitamiin C toimib tõestatult n-ö võimendina. Need, kellel on tõsised unehäired (öised ärkamised, pinnapealne uni, hommikune väsimus), on leidnud sellest eriti tugevat abi. Enda kogemus oli reaalselt mõõdetav. Kohe kui hakkasin meie tinktuuri tarbima (3–6 pipetitäit koos ca 1 g C-vitamiiniga ca 1–2 h enne magamaminekut), minu keha stressinäitajad alanesid.

Shroomwelli shiitake-tinktuuri võib kasutada koos C- ja B12-vitamiiniga, kuna raua co-faktor (et keha suudaks rauda omistada) sõltub just neist kahest vitamiinist. Rohkem energiat ja tervem veresoonkond. Let's live forever!

Võta lion's mane'i tinkrtuuri (3–6 pipetitäit) koos ca 50 mg niatsiiniga (B3-vitamiin). See peaks olema n-ö „õhetust tekitav“ versioon (inglise keeles flush). Niatsiin on juba ise üks võimsamaid anti-aging-aineid, mis laiendab veresoonkonda ja mille abil boost'id ka oma vereringet (suurem hapnikuvaru ja toitainete liikuvus). Lõvilaka kombo hoolitseb selle eest, et kasulikud ained jõuaksid paremini ajju, ja seejärel aitab neid kiiremini (aga samas ohutult) viia läbi aju-vere barjääri. Let's get smarter, better, faster, and overall better human beings!

Jaga
Kommentaarid