27.01.2023, 09:00
Toiduallergia on oluliselt haruldasem, kui arvatakse. Millega tegelikult tegu ja miks pole vere- ja nahatestidel mõtet?
Mõisteid „toidutalumatus“ ja „toiduallergia“ kasutatakse sageli samatähenduslikena. Neil on aga oluline erinevus, toonitab allergoloog Krista Ress.
![Krista Ress toonitab, et ükski allergiauuring iseseisvalt ei võimalda toiduallergiat diagnoosida, alati peavad uuringu tulemused vastama ka inimese vaevustele.](https://images.delfi.ee/media-api-image-cropper/v1/9158fe90-9d95-11ed-9e82-3db3a9426e58.jpg?noup&w=1200&h=711)
Krista Ress toonitab, et ükski allergiauuring iseseisvalt ei võimalda toiduallergiat diagnoosida, alati peavad uuringu tulemused vastama ka inimese vaevustele.
FOTO: | Shutterstock
Ida-Tallinna keskhaiglas allergoloogia-immunoloogia keskust juhatav Ress osutab, et toidutalumatuse IgG-testid, mida laialdaselt pakutakse, külvavad vaid segadust. Ta ei soovita kellelgi hakata omal käel üht või teist toiduainet vältima – see võib tuua kaasa tervist kahjustava toitainepuuduse ja vaevuste korral raskendada õige põhjuse leidmist.
Oled juba tellija?