Dr Liis Puis

Käte külmetamine on levinud probleem. Enamikul juhtudel on see healoomuline ega anna märku haigusest. Käte jahedaks muutumine madala temperatuuri mõjul on normaalne füsioloogiline reaktsioon, sest veresooned ahenevad, et hoida verd ja soojust meie kehatüves, elutähtsates organites. Kui aga tekib võimendatud reaktsioon ja veresooned ahenevad vastusena külmale või emotsionaalsele stressile tavalisest rohkem, kutsutakse seda Raynaud’ sündroomiks.

Primaarne Raynaud’ sündroom on levinud ja healoomuline, ka seda ei põhjusta mõni haigus. Tavaliselt algab see juba noores eas, on sagedasem naistel ja nendel, kel on ka peres sama probleem. Üldiselt esineb siis mõlema käe ja kõikide sõrmede võrdset külmatunnet. Primaarne vorm võib ka ajas leeveneda. Sekundaarne Raynaud’ sündroom kaasneb mõne teise haiguse või probleemiga. Sagedasemad põhjused on mõned reumaatilised ja vereloomehaigused, teatud ravimite tarvitamine, vibratsioonist tekkiv trauma. Kindlasti peaks arsti poole pöörduma, kui külmade kätega kaasneb veel kehalisi sümptomeid, samuti juhul, kui sõrmeotstesse tekivad haavandid.

Kuna suitsetamine ahendab veresooni, võib seegi panna käed külmetama.

Vahel võib käte külmatunnet põhjustada ka veresooni ahendav haigus, mis pärsib verevoolu. Tüüpiliselt on siis aga vaevused asümmeetrilised ja haaravad kindlat sõrme või kätt. Ka probleemid seljaajust väljuvate ja jäsemetesse suunduvate närvidega võivad tekitada jäsemete külmetamist, aga tavaliselt kaasnevad siis ka muud sümptomid, nagu tundlikkushäire kindlas piirkonnas, torkiv tunne, valu jms. Külmad jäsemed võivad vahel viidata ka aneemiale, suhkruhaigusele ja kilpnäärme alatalitlusele, kuid enamasti kaasnevad ka siis teised sümptomid. Kuna suitsetamine ahendab veresooni, võib seegi panna käed külmetama.

Kui mõni sõrm või jäse muutub äkki külmaks, valgeks ja hakkab valutama, on vaja kiiresti ja erakorraliselt haiglasse pöörduda.

Jaga
Kommentaarid