Pohmeluse ennetamise ja leevendamise võimalusi on teaduslikult märkimisväärselt vähe uuritud ning selle teket ei osata senini täpselt kirjeldada. Alkohoolse pohmeluse kujunemisel ei ole üht kindlat põhjust, vaid tegemist on erinevate füsioloogiliste, metaboolsete ja neuroimmunoloogiliste seostega. Pohmeluse teket on seostatud etanooli peamise mürgise ainevahetusprodukti, atseetaldehüüdi toime, alkohoolsete jookide kõrval- ja lisaainete toime, endokriin- ja immuunsüsteemi häirete ning organismi vedeliku- ja soolatasakaalu häirumisega.

Ülesöömisest tingitud pohmeluse üheks põhjuseks peetakse suhkrute liigtarbimist ja eelkõige lühikese ahelaga nn kiirete süsivesikute ületarbimisest tingitud veresuhkrutaseme kõikumist. Mida kiiremini veresuhkrutase langeb, seda tugevamalt võib suhkru suhtes tundlikel inimestel pohmelus avalduda. Samuti seostatakse sümptomite teket näiteks toidutalumatusega, ülemäärase soola ja rasvade tarbimise ning nitraate sisaldava toidu (töödeldud lihatooted) ületarbimisega.

Jaga
Kommentaarid