Kuna hingamisteedesse ja kopsudesse kogunev paks röga võib põhjustada koroonahaigetele hingamispuudulikkust, uuris Saksamaa ravimitootja Pohl-Boskamp koos 11 ülikooli haigla ja erakliinikuga taimse mürtooli efektiivsust haiglas olevatel COVID-19 patsientidel.

Uurijad hindasid patsientide COVID-19 sümptomeid kaks korda päevas. Pärast haiglast väljakirjutamist pidid uuritavad aga ise igapäevaselt dokumenteerima oma füüsilist vastupidavust ning hingamisteede olukorda. Kuna patsiendid hospitaliseeriti peamiselt hingelduse tõttu, siis keskendus uuring eelkõige hapniku tarbimise võime parandamisele ehk hingamisfunktsiooni normaliseerumisele.

Uuringust ilmnes, et mürtooli saanud patsientidel vähenes hingeldus teisel ravinädalal oluliselt ning nad vajasid märkimisväärselt vähem lisahapnikku. Ka haiglaravi järgselt hingeldasid mürtooli saanud uuritavad pärast füüsilist koormust (trepist ülesminekul) oluliselt vähem kui mürtooli mitte saanud patsiendid.

Taimset mürtooli kasutatakse juba aastaid bronhiidi ja sinusiidi raviks. Neljal eeterlikul õlil põhinev taimne mürtool parandab organismi loomulikku kaitsevõimet ja alumiste hingamisteede puhastusmehhanismi.

Standardiseeritud mürtool aktiveerib hingamisteede isepuhastusmehhanisme, kiirendades röga ja haigustekitajate väljutamist kopsudest. Hingamisteede ripsepiteeli aktiivsus suureneb oluliselt ja rögakiht veeldub, mis aitab baktereid ja viiruseid sisaldavat röga hingamisteedest väljutada. Hingamisfunktsioon normaliseerub ja haigusest paranemine kiireneb. Väheneb haiguspäevade arv ja haiguse süvenemise võimalus.

Kuna mürtooli toime ei sõltu haigustekitajatest, saab seda kasutada kõigi hingamisteede viirushaiguste (köha, nohu) kulu kiirendamiseks ja kergendamiseks.

Uuringust saab lähemalt lugeda SIIT

Jaga
Kommentaarid