Jaapanis toimunud muutuste analüüsimisel on teadlased järeldanud, et kuumutatava tubaka kui vähem kahjuliku toote potentsiaal aitab vähendada tervisekahjusid ja lõplikult suitsetamisest loobuda. Jaapani elanikkonna meditsiiniliste andmete uurimine on näidanud, et kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse ja südame isheemiatõve tõttu haiglasse sattumine on märkimisväärses langustrendis alates 2017. aastast. See on tugevas korrelatsioonis kuumutatava tubaka toodete turule jõudmise ja kasutamisega. Lõuna-Korea pealinna Souli ülikooli meditsiinikolledži 2021. aastal läbi viidud uuring näitas, et võrreldes suitsetamisega on üleminek vähem kahjulikule tootele, mis Lõuna-Koreas on peaaegu eranditult kuumutatav tubakas, seotud 23 protsenti väiksema riskiga haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse.

Kas Euroopal õnnestub Jaapani ja Lõuna-Korea edu korrata?

Esimestesse Euroopa riikidesse jõudsid tubakat kuumutavad seadmed mõnevõrra hiljem. 2020. aastal läbi viidud Eurobaromeetri uuringu järgi kasutati kuumutatava tubaka tooteid suitsetamisest loobumiseks kõige sagedamini Küprosel (9% suitsetamisest loobujatest), Itaalias (8%) ning Tšehhis, Slovakkias ja Leedus (kõigis võrdselt 6%). Euroopa keskmine oli 2%, kuid paljudes Euroopa riikides ei olnud kuumutatava tubaka tooted Eurobaromeetri uuringu läbiviimise ajal veel müügile jõudnud. Niisamuti Eestis, kus esimesed kuumutatava tubaka tooted jõudsid müügile alles 2020. aasta detsembris.

Kuidas kuumutatava tubaka abil suitsetamisest loobuda?

Inglismaa riikliku suitsetamisest loobumise ja koolitamise keskuse juhendi järgi arvatakse, et kuumutatava tubaka tooted sobivad tõenäoliselt suitsetajatele, kellele meeldib tubakas ja kelle jaoks muud suitsetamisest loobumise vahendid ei ole sobivad. Inglismaa terviseameti raporti järgi on kuumutatava tubaka toodete kasutamine kordades vähem kahjulik kui tavaliste sigarettide suitsetamine ja need aitavad suitsetamisest loobumisel suitsunäljaga toime tulla.

Eelnimetatud raporti kohaselt on suitsetamisest loobujatel soovitatav võimalikult kiiresti täielikult üle minna kuumutatava tubaka toote kasutamisele, et vähendada suitsetamisega kaasnevaid riske tervisele. Kui kiire üleminek ei õnnestu, tuleks võimalikult lühikese aja jooksul järk-järgult asendada suitsetamiskorrad kuumutatava tubaka toote kasutamisega, kuni sigarettidest on täielikult loobutud.

Kui tavasigareti suitsetamisest on täielikult loobutud ja kasutatakse ainult kuumutatava tubaka toodet, saab järk-järgult hakata vähendama selle kasutamist, kuni loobutakse täielikult. Nii saab loobuda kuumutatava tubaka tootest, mis aitas suitsetamisest loobuda.

Loobudes suitsetamisest säästad nii enda kui ka oma lähedaste tervist. Liitu Stopptoobriga ja alusta suitsetamisest loobumisega.

Stopptoobrit viib läbi MTÜ NNA Suitsuvaba Eesti ja toetab Riigikogu Suitsuvaba Eesti toetusrühm.

Jaga
Kommentaarid