Magnus, millised on sinu soovitused tervislikuks elustiiliks?

Põhirõhk võiks olla tasakaalul, seda nii toidus, unes, spordis kui ka mujal. Kuid peamiselt on tasakaal eestlaste puhul oluline ikka toidulaual, kus meil on harjumus jääda ühekülgseks. Mulle on hakanud poes silma, kuidas proteiin on end igasse toitu sisse söönud – olgu selleks puding või puder, smuuti. Tundub, nagu enam ei olegi võimalik osta midagi, millele poleks pandud juurde lisavalku. Liha ja valk on olulised, kuid mitte sellisel määral. Mina sportlasena kindlasti pean lisaproteiini tarbima, eriti pärast treeningut. Kuid muul ajal soovin, et minu toidulaud oleks mitmekesine. Samuti peaks toit olema mitmekesine igal inimesel, laual peaks olema liha ja juurvilju, süsivesikuid, rasva, proteiini, vitamiine.

Alati tuleb arvestada ka oma vanust ja seda, et mida vanemaks inimene saab, seda rohkem vajab inimene toidust, just heast toidust, tuge enda keha ja mõistuse paremaks ülalpidamiseks. Kahjuks ei ole meie piirkonnas elades alati võimalik toidust kõike kehale ja ajule vajalikku kätte saada. Nii tulekski võtta lisaks mõningaid toidulisandeid – vitamiinid, mineraalid –, mis aitavad meie kehal paremini toimida. Eriti oluliseks muutub see siis, kui tehakse sporti.

Magnus Kirt ja Lamberts

Kuidas ja millest sina igapäevaselt toitud? Ehk siis rubriik „Söö nagu sportlane“.

Mina olen iseenesest kõigesööja, mis tähendab, et ma ei pea päevikut ega kaalu oma toitu. Kui ma treenin näiteks viis tundi päevas, siis on minu probleem pigem selles, et ma söön liiga vähe. Lihtsalt ei jõua nii palju süüa, kui oleks vaja. Pigem vaatan ma aga oma toitumises seda, et toidus oleks olemas kõik vajalik ja mitmekesisus ka selles osas, et ma sama toitu mitu päeva järjest ei sööks. Muidu läheb lihtsalt igavaks.

Mõnel hommikul on mul valikus puder, teisel omlett. Igaks lõunaks püüan valida midagi erinevat, kuid toitvat, pasta näiteks. Õhtusöökide osas vaatan alati, et nädalas oleks paar kalapäeva, ühel õhtul menüüs veis, siis kana ja nii edasi. Samuti söön riisi, tatart ja muid lisandeid. Väga suures aus on juurviljad erineval kujul. Mille olen oma menüüst aga välja visanud, on erinevad saiatooted. Söön küll viilu leiba lõunaks, kuid see on ka kõik. Ning kui mul on kiirem ja raskem võistlusperiood, siis jätan ka kartuli menüüst välja – kartul teeb uimaseks ja raskeks.

Millised oleksid sinu soovitused, kuidas hakata oma elustiili tervislikumaks muutma?

Mina olen selle poolt, et elustiilide muutus peab olema pikaajaline protsess, selline protsess, kus muutuvad harjumused selliselt, et need tunduvad ka meeldivad. Ning jäävad tänu sellele ka pikemalt kestma. Tavaliselt soovivad inimesed tulemusi näha kohe ja nii otsustatakse hakata kuus korda nädalas trennis käima, loobutakse toidust ja soov on kiirelt langetada mitu kilo kaalu nädalas. See pole tervislik, ei anna tegelikult ka tulemust ja on äärmiselt ebameeldiv. Samuti ei tohiks see muutus oma elustiilides olla nii jäik, et enam elada ei saaks või tahaks: vahel tuleb ka patustuda, vahel on vaja ka laiselda.

Hakake vaikselt jalutama, vaikselt treenima, muutma oma toitumist, oma magamist ja muud ning siis vaikselt hakkavad tulema ka tulemused. Aasta lõikes võivad muutused olla suured, sest aasta lõikes saab neist väikestest asjadest kokku väga palju. Lisaks ei ole vaja karta abilisi, küsida abi nii treeneritelt kui ka nõustajatelt. Alati aitab entusiasmi hoida, kui teha trenni kellegagi koos – sõbraga, perega, kallimaga.

Magnus Kirt ja Lamberts

Räägime ka toidulisanditest. Milliseid toidulisandeid sina tarvitad ja miks?

Olen teinud aastaid koostööd Lätist pärit toitumisterapeudiga, kes väga hindab looduslike toodete tarvitamist, ja seetõttu olen Lambertsi preparaatide kasutaja. Nemad kasutavad oma toodetes vaid looduslikke ja puhtaid tooraineid. Lambertsi peale saab olla kindel, et neis ei ole midagi üleliigset: kui on proteiin, siis on see 100% puhas proteiin, ja kui on vitamiin, siis see, mida on lubatud. Minul kui sportlasel on ka äärmiselt oluline, et ma jälgiksin alati dopingureegleid ja pean olema seetõttu eriti ettevaatlik ning täiesti kindel nende preparaatide puhtuses, mida ma sisse võtan. Lambertsi tooted on puhtad ja ma usaldan neid.

Mulle kui sportlasele on oluline enda immuunsuse tugevana hoidmine ja loomulikult treeningujärgne taastumine. Mina võtan erinevates tsüklites ja erinevatel perioodidel erinevaid lisandeid ja neid on lõpuks täitsa palju: koensüüm Q10, aasta ringi oomega-3, magneesium, põletikuvastaseks toimeks kvertsetiin, D-vitamiin, taastumiseks kirsikontsentraat. Samuti tarbin erinevaid probiootikume, lisavalku, aminohappeid, glutamiini ja kreatiini. Rõhutan uuesti, et ma olen tippsportlane ehk siis minu vajadused on teised, mis on tavainimestel. Kuid kõik nimetatud lisandid on mõeldud tegema midagi väga kindlat minu kehas. Toetama ja turgutama, et saaksin treenida ja elada aktiivset elu.

Milliseid lisandeid võiks iga inimene võtta?

Minu meelest tuleks kõigil võtta D-vitamiini, mille puudus on paljudel isegi suvel. Meie kliimas on päikest nii vähe, et ilma selle lisandita on raske hakkama saada. Kuid muus osas ma soovitan ise lugeda ja kuulata oma keha, mille järele tundub puudus olevat, seda tasuks ka juurde võtta. Kui seda ei ole võimalik tervisliku toiduga enda kehale anda. Miks mitte teha ka vereproov, kust on kohe näha, mille defitsiit on kehas kõige suurem. Nii on võimalik väga teadlikult kehale vajalikke lisaaineid anda.

Millise lisandi puhul oled ise märganud kõige konkreetsemaid mõjusid?

Mõjud on kõikidel lisanditel ikka pikaajalised, kuid kõige põhilisemat mõju tunnen läbi selle, et minu organism on tugev, immuunsus korras ja ma jõuan sportida, elada ja olla terve. Magneesiumi ja tsingi tarbimise järel tunnen küll, et raskemal treeningperioodil teeb see une kvaliteedi tunduvalt paremaks. Magneesium on ju tuntud vahend kehalise stressi vastu ja närvide turgutamiseks. Olen võtnud ka palderjanipõhiseid preparaate, et keha rahustada ja uneks ette valmistada. Seda eriti siis, kui on treening olnud hilja õhtul. Seda on vaja, et saaks normaalselt magama ja tänu sellele kohe hommikul taas olla värske. Lisaks – kui tunnen, et külmetus tuleb, siis võtan paar korda päevad 1 grammi C-vitamiini ja olen tajunud, kuidas see aitab haigusest pääseda.

Kuidas selgitada lisandite väärtust skeptilisele inimesele?

Lisandeid ei tohiks suruda kellelegi peale, kuid tasuks alati anda võimalus ise nendega katsetada. Võtta mõnda ja vaadata, mis muutub ja kas hakkab parem, kergem. Lisaks võiks katsetada, kuidas aitavad magneesium või oomega-rasvad, vitamiinid paremini hakkama saada, kui tehakse sporti või on pikad, rasked tööpäevad. Peale ei tohi skeptikule midagi suruda, pigem tasuks neid kasutegurite selgitamisega katsetama meelitada. Mõistlikkuse piires tuleks aga meil kõigil keha turgutada, eriti vanemas eas. Paratamatult me Eesti kliimas kõiki aineid ikkagi toidust ei saa ja nii võiks uurida, kuidas enda elu toidulisanditega kergemaks teha.

Kuid reegel peaks olema ikkagi selge ja ühemõtteline: tervislik toitumine peab tulema alati esimesena ja siis, kui midagi jääb toidulaua kaudu kehast puudu, siis võiks pöörduda toidulisandite poole.

Vaata lähemalt: www.lambertseesti.ee

Jaga
Kommentaarid