Kõhulahtisuse ajal toimuvad seedetraktis patofüsioloogilised protsessid. Kiirenenud sooletegevusega püüab keha vabaneda seedimata toidust, mikroobidest ja toksiinidest. Põhimõtteliselt on tegemist keha kaitsereaktsiooniga ja selle peamiseks tegevuspiirkonnaks on soolestiku limaskest.

Tavaliselt imab soolestiku limaskest seedimisel vabanevaid toitaineid, vett ja elektrolüüte ning kaitseb keha kahjulike ainete eest, tagades kolm kaitseliini. Limaskest ise toimib füüsilise barjäärina. Selle eritatav lima toimib keemilise kaitsena ja soolestiku mikrofloora tõttu ka mikrobioloogilise barjäärina.

Töötati välja ainulaadne vahend

Tänapäevased kõhulahtisuse vastased vahendid on erineva toimega ja neid saab vastavalt vajadusele kombineerida.

Diosmektiid on raviomaduste ja ainulaadse plaadilaadse struktuuriga looduslikult esinev savi, mis aitab adsorbeerida nii toksiine, viiruseid kui ka baktereid.

Mõned ravimid, näiteks juba pool sajandit kasutusel olnud loperamiid, vähendavad tõhusalt soolestiku peristaltilisi kokkutõmbeid. Need võivad aidata kõhulahtisust kiiresti peatada, kuid ei võimalda väljutada seda põhjustavaid patogeene.

Kõhulahtisust ravitakse ka probiootikumidega, kuid headest bakteritest on vähe kasu, kui soolestiku liigne läbilaskvus alles püsib.

Limaskesta katmine mehaanilise barjääriga läbilaskvuse vähendamiseks soodustas ainulaadse vahendi väljatöötamist. Kõnealune toimeaine on diosmektiid – raviomaduste ja ainulaadse plaadilaadse struktuuriga looduslikult esinev savi, mis aitab adsorbeerida nii toksiine, viiruseid kui ka baktereid.

Diosmektiid toimib nii adsorbendina kui ka soolestiku limaskesta kattekihina, moodustades mehaanilise barjääri ja soodustades soole limaskesta epiteelrakkude taastumist.1 Lisaks väljutatakse see puhastatud ja standardiseeritud savi, seega tuleb seda kasutada mitu korda päevas.

Diosmektiidi raviva toime tulemusena taastuvad soolestiku rakud ja limaskest ning sooled saavad täita oma loomulikku kaitsefunktsiooni.2

Kõhulahtisus ka stressist ja ravimitest

Ka hirm, stress ja muud negatiivsed emotsioonid võivad kõhulahtisust põhjustada. Samuti võib see ilmneda enam kui 700 ravimi kõrvalmõjuna ja anda tunnistust erinevatest haigustest. Kuid umbes 90% juhtudest, eriti väikelastel, põhjustavad kõhulahtisust viiruste (enamasti on see rotaviirus) ja bakterite (soolekepikesed, stafülokokid, salmonella) põhjustatud soolenakkused.

Diosmektiidi raviva toime tulemusena taastuvad soolestiku rakud ja limaskest ning sooled saavad täita oma loomulikku kaitsefunktsiooni.

Niisiis hävitavad ägeda nakkusliku kõhulahtisuse korral viirused limaskesta ja mikrohattudest barjääri ning lõhuvad rakkudevahelisi ühendusi. Nakatunud epiteelirakud surevad kiiremini kui tavarakud. Sooletiku limaskesta barjääris tekivad katkestused, mis põhjustab soolestiku läbilaskvuse suurenemist, seepärast kaob ajutiselt tasakaal imenduva ja väljutatava vahel. Mitte ilmaasjata ei nimetatud kõhulahtisust vanakreeka keeles „läbivooluks“.

Bakterite liigne paljunemine kahjustab ka limaskesta barjääri. Bakteriaalse nakkuse põhjustatud kahjustused on tavaliselt kergemad kui viiruse põhjustatud, kuid need põhjustavad siiski ka limaskesta läbilaskvust.

Ohtlik veetustamisrisk

Kui tugev oksendamine vaheldub kõhulahtisusega, võib keha juba esimesel päeval veetustada, sest organismist väljutatakse kiiresti eluks vajalik vesi ja mineraalained.

Sellele viitavad janu, kuiv suu, vähenenud urineerimine ja higistamine, tume uriin, pearinglus jne. Suurimas ohus on alla viieaastased lapsed ja eakad, sest vanusega vähenevad organismi vedelikuvarud ja vee säilitusvõime ning janutunne on vähem väljendusrikas.

Kõhulahtisuse ajal on eluliselt oluline kadunud vedelik asendada kas mullideta mineraalveega või veelgi parem – rehüdrooni nimelise spetsiaalse vedelikuga. Seda saab valmistada ka kodus, lahustades ühes liitris keedetud ja jahutatud vees 4 tl soola ja 8 tl suhkrut.

Et mitte esile kutsuda korduvat kõhulahtisust, on hea paar päeva pidada rasva- ja valgutoodeteta (liha, piim jne) kerget dieeti. Arstid soovitavad nn BRAT-dieeti: banaanid, riis, õunapüree, kuivikud. Samuti ei tee halba puljong, soolased küpsised ja mõõdukal hulgal keedetud köögivilju.

Isegi ranget hügieeni järgides ei ole võimalik kõhulahtisust täielikult ära hoida. Õige strateegiaga on aga võimalik haiguse kestust vähendada.

Smecta (diosmektiid) on käsimüügiravim. Tähelepanu! Tegemist on ravimiga. Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Kaebuste püsimise korral või kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

Artikkel koostati koostöös ettevõttega Ipsen Pharma.


1. Efficacy of Diosmectite(Smecta)® in the Treatment of Acute Watery Diarrhoea in Adults: A Multicentre, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study. Gastroenterol Res Pract. 2011; 2011: 783196. Published online 2011 Jun 30. doi: 10.1155/2011/783196.

1. Meta-analysis: Smectite in the treatment of acute infectious diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther. 2006 Jan 15;23(2):217-27. doi: 10.1111/j.1365 2036.2006.02760.x.

SCA-EE-000054

Jaga
Kommentaarid