Innovatsioon toimub hambaravivaldkonnas väga kiiresti. Näiteks kui inimene pöördus veel kaks aastat tagasi ortodondi juurde, et ravi alustada, pidi talle tegema kipsist hambamudeli. Protseduur oli patsiendile ebamugav ja võttis palju aega.

Nüüd on see spetsiaalse diagnostika abil nii patsiendile kui ka arstile palju lihtsam – hambad skaneeritakse ja neist tehakse fotoprotokoll (lihtsamalt öeldes pilt). Meie kliinikus on uus 3Shape-skanner, mis näeb välja nagu arvutiga ühendatud elektriline hambahari. Skanner pildistab hambad üles ja teeb neist 3D-mudeli, mida näeb patsient reaalajas arvutiekraanil. Kogu protsess on palju täpsem ja hoiab kõvasti aega kokku. Selle abil toimetame nii ortodontia kui ka impantoloogia ja proteesimise valdkonnas.

Uue teenusena pakute müofunktsionaalset teraapiat, kuhu võiks lapse tuua juba 3-aastaselt, et ennetada logopeedilisi probleeme. Millise teenusega on täpsemalt tegu ja miks võiks vanemad oma lapsed seoses sellega hambaarsti juurde tuua?

Üldiselt ei ole tegemist uue teenusega, USA-s on see viimase 20 aasta jooksul välja arendatud. Müofunktsionaalne terapeut on spetsialist, kes hindab, kuidas patsient hingab, neelab. Lisaks vaatab terapeut keelekida ja üldist oraalset motoorikat, sest kõik need asjad mõjutavad hammaste seisukorda.

Ka vale neelamine või vale keeleasend võivad tekitada ortodontilisi probleeme. Inimene ei oska seda alati ise adekvaatselt hinnata.

Näiteks laps hingab suu kaudu. Esialgu tuleb kontrollida, kas seda põhjustavad füüsilised tegurid, näiteks adenoidid või suured kurgumandlid, mis ei lase lapsel normaalselt hingata. Tihti juhtub nii, et adenoidid on juba eemaldatud, aga laps jääb ikka läbi suu hingama, kuna pole lihtsalt harjunud huuli koos hoidma. Sellisel juhul annab müofuktsionaalne terapeut spetsiaalsed harjutused ja õpetab õigesti hingama. Kuna oraalne motoorika ja artikulatsiooniaparaadi seisund mõjutavad nii hammaste kui ka häälikute ja diktsiooni seisukorda, võib öelda, et müofunktsionaalne teraapia võib ennetada mõningaid logopeedilisi probleeme.

Ka vale neelamine või vale keeleasend võivad tekitada ortodontilisi probleeme. Inimene ei oska seda alati ise adekvaatselt hinnata. Müofunktsionaalse teraapia jooksul teeme vajalikke harjutusi ja praktilist neelamistreeningut, mida saab patsient jätkata kodus.

Elena Onischik

Teraapiat on vaja ka inimestele, kes krigistavad öösiti hambaid või norskavad. Probleem levib nii laste kui ka täiskasvanute seas. Norskamisel ilmnevad nii-öelda hingamispausid ja uneapnoe (olukord, kus toimub hingamisteede osaline või täielik kokkulangemine, hapniku defitsiit ajus ning kõrgvererõhutõbi või probleemid südamelihasega).

Kui inimesel on vaja keelekida plastikat, siis teeme müofunktsionaalset teraapiat enne ja pärast operatsiooni, mida on võimalik teha meie kliinikus laseriga.

Esmane visiit kestab umbes tund, järgmised visiidid ligikaudu pool tundi.

Vaadates tulevikku – millises suunas see valdkond edasi areneb?

Juba praegu kasutatakse erinevaid müofunktsionaalseid trainereid – need on aparaadid, mis aitavad erinevaid lihaseid (suu-, huule-, neelamislihaseid) treenida. Olemas on ka kapeaparaadid, näitekst Myobrace, mille võib päeva jooksul suust eemaldada ja öösiti kasutada. Mõnikord on see hea alternatiiv breketravile.

Kindel on see, et järgmise kümne aasta jooksul areneb see valdkond veelgi ja me loodame, et seeläbi tõuseb ka inimeste teadlikkus. Kui alustada müofunktsionaalse teraapiaga õigel ajal, võib vältida mitmeid ortodontilisi probleeme – see on tulevikuperspektiivis ka oluliselt soodsam.

Jaga
Kommentaarid