Kurja juureks on osutunud teadlaste sõnul laserprinterid – neist töötamisel eralduvad mikroskoopilised nanoosakesed võivad jätta jälje inimese geenidele ja ainevahetusele ning suurendada märgatavalt neuroloogiliste ja südame-veresoonkonnahaiguste riski.

Ameerikas rottide peal tehtud uuring näitab, et juba ühepäevase lähikokkupuute järel toonerist eralduvate osakestega tekkisid muutused rottide geenides, mis on seotud ainevahetuse, immuunvastuse jm tähtsate bioloogiliste protsessidega. Pärast 21 päeva kestnud katset ilmnesid selged geenimuutused, mille tagajärjeks peetakse häireid nii südame-veresoonkonna, ainevahetuse kui ka närvide töös.

Pärast katset rottidega uuriti ka ühe Singapuri trükikoja töötajate grupi geene ja täheldati samu muutusi mis rottidel. Seejuures olid paljud töötajaist alles 20.–30. eluaastates.

Uuringu autorid ei taha tekitada paanikat, aga soovitavad tööruumid, kus kasutatakse intensiivselt laserprintereid, varustada spetsiaalse ventilatsiooniga ja kontrollida ka ruumiõhku.

Eriti tõsiselt peaksid teadlaste sõnul uuringu tulemustesse suhtuma lapseootel naised, sest geenimutatsioone kantakse edasi põlvkondade vältel.

Allikas: StudyFinds

Jaga
Kommentaarid