1.  Tsink

Märk puudusest. Valged laigud küüntel, küüned kooruvad, on nõrgad ja kasvavad aeglaselt.

Mida teeb? Soodustab küünte kasvu ning B-vitamiinide imendumist ja omastamist.

Kust saab? Liha, maks, munad, piim, täisteraviljatooted, kõrvitsaseemned, vetikad, pärm, tomat, sibul.

2.  Raud

Märk puudusest. Rabedus ja nõgusus, pikitriibud küüntel.

Mida teeb? Parandab verevarustust, nii et vajalikud toitained jõuavad paremini küüneplaadini.

Kust saab? Maks, muna, punane liha, veretooted, spinat, oad, petersell, rosinad, metsmaasikad, tomat. Paremini omastab organism rauda loomsetest produktidest.

3.  Biotiin (B-kompleks)

Märk puudusest. Pragunevad, ebaühtlase struktuuriga küüned, lõhenev nahk.

Mida teeb? Tugevdab ja ühtlustab küünestruktuuri.

Kust saab? Õllepärm, täisteraviljatooted, seemned, kaunviljad, muna, spinat. B-grupi vitamiine võiks manustada kompleksina, sest need toetavad üksteise tootmist ja imendumist organismis. 

4.  Kaltsium

Märk puudusest. Haprad, murduvad ja kihistuvad küüned.

Mida teeb? Ergutab küünte kasvu jalisab tugevust.

Kust saab? Piimatooted, liha, kala, spinat, rooskapsas, sojauba, aeduba, petersell, kaalikas, teraviljasaadused.

5.  Räni

Märk puudusest. Haprad, murduvad ja lõhenevad küüned.

Mida teeb? Soodustab kollageeni ja elastiini sünteesi, tugevdades küüsi ja muutes need elastsemaks, painduvamaks. Parandab küünestruktuuri.

Kust saab? Kiudained, teraviljasaadused, õllepärm.

Hinda küüsi õigesti!
Catri Valner, apteegi proviisor

Kõige kindlam on tarvitada spetsiaalseid vitamiinide ja mineraalide komplekse, sest need sisaldavad küüntele, juustele ja nahale vajalikke toitaineid.

Vitamiinikompleksi võib tarvitada, kui on tekkinud vitamiinide defitsiit, aga ka profülaktikaks, kui on teada, et toidust või eluviisi tõttu jääb neist vajaka.

Tulemuste nägemiseks varu kannatust. Kuuri pikkuseks võiks olla 2–3 kuud. Kuna uus küüs kasvab umbes paari kuuga, näeb preparaadi mõju uuel, väljakasvanud küünel.

Hinda küünte probleemi ja seisukorda õigesti. Hoolimata näiteks pikaajalisest kaltsiumipreparaatide võtmisest kurdetakse sageli, et küüned murduvad endiselt kergesti. Seetõttu tuleks vahel tugevuse lisamisele eelistada hoopis elastsuse suurendamist, et küüs iga põrutuse tagajärjel ei murduks ega lõheneks nii kergesti. Selleks sobivad räni sisaldavad preparaadid.

Rauapreparaadid parandavad verevarustust ja seetõttu saab küüneplaat paremini kätte toitaineid, küüned on terved, tugevad ja struktuurilt ühtlased.

Küünte tervist võiks toetada ka juhul, kui kantakse kunstküüsi ja küüned on viilimise tagajärjel kahjustatud.

Kompleksvitamiinide koostist hinnates ei peaks ajama näpuga järge, kas koostisainete sisaldus vastab päevasele vajalikule annusele. Preparaatide valmistamisel on arvestatud, et koostisosad mõjutavad üksteise imendumist ja omastamist, osa saame toidust ja osa sünteesib organism.

Preparaadid erinevad nendes sisalduvate ainete poolest ja komponentide arv preparaadis mõjutab, kui palju üht või teist ainet koguseliselt on. Küünte seisukorda hinnates saab teha valiku, kas võtta vajalikke aineid eraldi või kompleksina. Soovitan seespidiseid preparaate pealemääritavatele.

Juuksed, küüned ja nahk on oma ehituselt sarnased ja preparaadid on sageli mõeldud nende kõigi heaolu parandamiseks. Eelistada võiks tooteid, kuhu on peale vitamiinide ja mineraalide lisatud elastsust ja struktuuri parandavaid komponente.

Allikas: TP 06/2013.