Näiteks võib tsükli 5. päeval reeglina tajuda sotsiaalse aktiivsuse tõusu, suuremat seltskondlikkust ja paremat tuju. 10. päeval kipuvad naised olema jutukamad, tunnevad iha murda välja rutiinist ning otsivad põnevust ja uusi elamusi. 13. päeval kerkivad esiplaanile romantilised soovid ning mälu on sel päeval tavalisest parem. 22. päeval tabavad sind kihud kindla toidu järele ning kipud olema tuisupäisem. 26. päeval märkad aga ohte juba kaugelt ning oled ettevaatlik.
Kuidas on võimalik, et kõigest menstruaaltsükli päeva järgi on võimalik nii palju öelda naise mõtete, tunnete ja käitumise kohta? Vastus on lihtne. Uuringud on näidanud, et naise tuju, energiat, mälu, armuelu, jutukust, ostuharjumusi, isusid ehk pea iga elu aspekti mõjutab domineerivalt kolme olulise hormooni – östrogeeni, testosterooni ja progesterooni hulga kõikumine organismis.
Terves ja tasakaalus organimis kõigub eelmainitud kolme hormooni sisaldus tsüklite kaupa kogu aeg ühtmoodi ning mõjutab sind seega iga kuu sarnaselt. See tähendab, et võib tõesti lausa prohvetliku täpsusega ennustada, kuidas hormoonid su igapäevast elu mõjutavad. See aga omakorda võimaldab sul planeerida oma elu veidi paremini, et võimendada hormoonide antud eeliseid ja vähendada negatiivsemaid mõjusid. Näiteks kui sa tead, mil su mõte jookseb kiiremini ja verbaalsed oskused on tipus, on sobiv aeg ülemusega palgatõusust rääkida. Teadmine, millal oled kõige romantikajanusem ja millal üldse mitte, aitab sul planeerida oma kohtinguid.


Sinu hormoonitsükli tõusud ja mõõnad

1. nädal (päevad 1–7)
Östrogeeni tõus
Sel nädalal hakkab östrogeenisisaldus jõudsalt kerkima kõige madalamast punktist ülespoole. Kui veel päris nädala alguses võid tunda väsimust, tüdimust ja tahtmatust midagi teha, annab lisanduv östrogeen sulle üsna varsti energiat, parandab tuju, lisab optimismi ja tõhustab aju tööd. See muudab su jutukamaks, ärgitab suhtlema ning julgustab looma nii uusi sotsiaalseid kui ka romantilisi kontakte. Östrogeeni lisandumine vähendab veidi söögiisu, mis muudab sel nädalal lihtsamaks näiteks dieedi alustamise või lausa elustiili muutmise − lihtsam on süüa vähem ja tervislikumalt. Üldises plaanis võib öelda, et kui östrogeeni hulk kehas kasvab, muutud sa maailma suhtes avatumaks ja uudishimulikumaks, tahad lõbutseda, naudid šoppamist ja meelelahutusi ning eelistad liikuda pigem väljas ja seltskonnas kui olla kodus ja üksi.

2. nädal (päevad 8–14)
Östrogeeni ja testosterooni hulk tipus
Östrogeeni hulk kasvab jätkuvalt veel terve teise nädala, süvendades kõiki eelmisel nädalal kogetud positiivseid mõjusid. Tõenäoliselt oled sa reipam ja heatujulisem, optimistlik, jutukas ja enesekindel. Lisaks paraneb mälu, sa suudad kiiremini mõelda, olukordi hinnata ja otsuseid langetada ning mõtted kipuvad alatihti romantilistele radadele.

Suur östrogeenisisaldus muudab su oma välimuse suhtes enesekindlamaks, aga lisab veetlust ka reaalselt, kuna kutsub näo pehmetes kudedes esile vaevumärgatavaid muutusi, nii et näojooned muutuvad sümmeetrilisemaks. Östrogeen kergitab ka valu tuimestavate endorfiinide taset organismis, nii et kui sul on vaja ette võtta käik hambaarsti juurde, planeeri see just tsükli sellele nädalale.

Suur östrogeenisisaldus pole aga üdini positiivne − sel ajal oled sa tavalisest emotsionaalsem ja tundlikum ning kipud liigselt muretsema isegi pisiasjade pärast, mis võib tekitada stressi.
Teine sel nädalal olulist rolli mängiv hormoon on testosteroon, mis kerkib just nädala teises pooles. See tähendab, et sa muutud impulsiivsemaks, söakamaks ja võitlushimulisemaks. Testosteroon tõstab järsult ka libiidot, muudab orgasmi intensiivsemaks ja selle saavutamise lihtsamaks.

3. nädal (algab päeval pärast ovulatsiooni ja kestab 8 päeva − 28päevases tsüklis on need päevad 15–22)
Progesterooni tõus; östrogeen ja testosteroon langevad nelja päeva jooksul, siis hakkab östrogeen uuesti kerkima
Kolmanda nädala esimest poolt võiks nimetada eel-PMSi (premenstruaalne sündroom) faasiks, sest seda iseloomustavad üsna samasugused tunnused nagu PMSi, aga veidi vähem intensiivses vormis. Tõenäoliselt võid kogeda ärrituvust, väsimust ja paha tuju. See kõik tuleneb sellest, et östrogeenisisaldus järsult väheneb. (Suurem osa naisi teab, et kord tsükli jooksul − vahetult enne menstruatsiooni algust − östrogeeni hulk väheneb, aga paljud ei tea, et tegelikult väheneb see tsükli jooksul lausa kaks korda.) Õnneks 3. nädala teisel poolel östrogeenisisaldus jälle kasvab, eel-PMSi sümptomid kaovad ja emotsioonid saavad taas tasakaalu.
Teine selle nädala oluline hormoon on progesteroon. See kerkib kogu nädala jooksul, muutes su uniseks, vaikseks ja pigem omaette hoidvaks. Sel perioodil oled võõrastega suheldes kinnisem ning eelistad pigem kodus püsida kui seltskonnas liikuda. Progesterooni lisandumine viib libiido madalseisu ning tekitab isu magusa, rasvase ja soolase järele. Tundlikumatel võib progesteroon tekitada nukrust. Lisaks võid seda hormooni süüdistada suuremas unustamises ja selles, kui asjadest arusaamisega läheb aega, samuti muudab see raskemaks eneseväljendamise.

4. nädal (tsükli kuus viimast päeva)
Östrogeen ja progesteroon langevad järsult
Menstruatsioonieelsel nädalal jälle järsult langev östrogeen muudab su tujukaks, kurvameelsusele kalduvaks ja kergesti ärrituvaks. Lisaks võib see tekitada lihas- ja peavalusid, unetust, väsimust ja muid PMSiga seotud ebamugavusi, mis on individuaalselt erinevad. Kõik naised pole östrogeeni languse suhtes võrdselt tundlikud ning õnneks ei esine PMSi meil kõigil, kuid tendentsid meeleolulangusele on siiski täheldatavad üldiselt. Neljanda nädala vaevad võivad mööduda kergemalt või raskemalt ka sõltuvalt su eluviisidest, stressist, ravimitest (kui sul on mingi ravikuur), füüsilisest aktiivsusest jms.

Tasub teada, et neljas nädal pole siiski üdini halb. Tegelikult alustab libiido just sel nädalal jälle tõusu, kuigi tehniliselt võttes mitte hormoonidest sõltuvalt − teadlased arvavad, et see tuleneb hoopis närvilõpmete ärritusest alakehas, kui keha valmistub menstruatsooniks.

Sel perioodil tasub võtta endale aega kõige sellise nautimiseks, mida sa tõesti armastad − see mõjutab sind mitte ainult emotsionaalselt, vaid lausa füüsilisel tasandil. Kui östrogeen langeb, väheneb ajus heaoluhormooni serotoniini hulk. Aga kui loed head raamatut, lähed mullivanni või teed midagi muud enda jaoks nauditavat, aitab see serotoniini juurde toota, nii et muutud rahulikumaks ja optimistlikumaks.

Allikas: Women’s Health Magazine