Inimese käitumist juhivad paljustki eesmärgid ja nende poole püüdlemine. Väga tähtis on aga teadmine, miks soovid mingit eesmärki saavutada. Filosoof Nietzsche on öelnud, et sellel, kes teab vastust miks-küsimusele, pole muret vastata kuidas-küsimusele. Teisisõnu, kui tead, mida tahad, siis küll leiad ka lahenduse.

2. Esita oletustele väljakutse. Nietzsche arvates peitub mingi mure lahendus hoopis peidetud oletuste leidmisel, aga mitte pelgalt lahenduste otsimisel.

Peidetud oletused võivad anda aimu, kuidas otsuseid tehakse. Aus olemine on Nietzsche sõnul üks põhiväärtuseid. Kindlad veendumused võivad olla just kui vanglad ja seetõttu on suured juhid sageli skeptikud. Sellepärast on mõistlik vaadelda erinevaid olukordi mitmest küljest.

3. Võim iseenda üle on Nietzsche filosoofia üks aluseid. See tähendab, et sa pole kellestki või millestki sõltuv.

Nietzsche peab võimu all silmas hingeseisundit, mitte rikkust, võimsat sõjaväge või teiste üle domineerimist. Kui suudad ennast valitseda, siis pakub see suurt rahuldust. Nõrkus on inimloomusele aga kahjulik, sest nõrk inimene otsib kas patuoinaid või neid, kellele ülevalt alla vaadata, et tunda ennast suuremana.

4. Ratsionaalsus. Nietzsche julgustas inimesi olema iseseisvad ja omanäolised. Võimukas on inimene, kes seab kahtluse alla ka oma kõige suuremad tõekspidamised ja kes suudab neid ratsionaalselt analüüsida ka asjaolude muutudes. Nii suudab inimene olla selge mõistusega ega anna nii kergelt hetkeajendile järele.

5. Kasvamine läbi raskuste. Kõik teavad ütlust "Mis ei tapa, teeb tugevaks". Selles on aga oma tõetera sees, sest raskete olukordadega toimetulemine muudab inimese teatud mõttes tugevamaks.

6. Tähendusrikka elu elamine võib tähendada näiteks seda, et enda takistuste ületamine pakub inimesele suuremat rahuldust kui elu, mis on pelgalt rahuldavate asjade otsimisele suunatud. Rahulolu on tunne, mis kaasneb suure saavutusega. Selleks võib olla näiteks raske väljakutsega hakkama saamine.

Allikas: psychologytoday.com

Jaga
Kommentaarid