Kolumnist Rain Kooli mõtiskleb keskeakriisi üle. Kas nooruseihalusel vanemast peast on mõtet. Vabaduse tähe all 52aastaselt noore naise või mootorratta hankimine, ropp trennitegemine ja triatlonide läbimine, palvetamine ja joomine võivad küll olla märgid soovist midagi oma elus muuta, aga kui kestev see siiski on?

Looduse vastu ei saa! Kolumnist Kristi Luik tõmbab paralleeli interneti ja looduse vahele. Kõik, mis internetist leida, ei ole faktipõhine, vaid vastupidi, teinekord suisa vale, ja selliste valede uskumine võib pöördumatud kahju teha tervisele ja inimelule. Sama on loodusega — kõik, mis looduses on, ei pruugi olla üdini hea. Selline on loodusseadus.

Mida teha, kui magada ei saa? Unetus võib olla kuri nõiaring, kus ainuüksi hirm magamatuse ees toob kaasa äreva öö. Ligikaudu pooltel juhtudel on unetuse põhjuseks stress, ärevus või kerge depressioon. Loos jagatakse nõuandeid, mida teha, et sellest nõiaringist välja pääseda ja uni mõnus magus oleks.

Kas tõesti on nii, et kui oled täistaimetoitlane, siis hommikust õhtuni peab kapsast sööma? KSA Silmakeskuse asutaja dr Ants Haavel on üle nelja aasta olnud täistaimetoitlane. Oma elustiili kommenteerides ütleb ta vaid üht: “Olen paremas vormis kui 20aastaselt. Kui ma midagi kahetsen, siis vaid seda, et varem ei alustanud.” Dr Haavel räägib, millest pöördumine taimetoitluse poole ja mida see tema ellu on toonud.

Karpaalkanali sündroom on tüütu haigus, mis kimbutab kõige sagedamini keskealisi naisi. Õnneks on see mure enamasti üsna hõlpsalt ravitav. Oma kogemust jagab Tiina Kruus (54).

Kuidas ühendada juhikogemus vaimse maailmaga? Eve Soppe (52) on oma elus teinud paljude jaoks arusaamatuna näivaid kannapöördeid. Ta on kahel korral loobunud juhikohast, et teha midagi uut ja anda oma panus maailma paremaks muutmisesse.

Kellega sa räägid? — Seinaga! Vahel on selline tunne, eks? Kas oled märganud, et rääkides ei vaheta sa mitte mõtteid, vaid püüad teisele midagi selgeks teha? Aga jutt jookseb kogu aeg sohu. Vahel võid isegi oma lähedaseimaga pidada paralleelseid monolooge, mis lõikuvad vaid teoreetiliselt… Kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa räägib, milline on väärtustlik vestlus.

Naabrist parem? Võrdlemine toimub nii kiiresti ja automaatselt, et kohe ei pruugi seda märgatagi. Mõnikord päädib see heaolutundega, teinekord saab aga enesepiinamise vahendiks ning äärmuslikul juhul muudab inimese depressiivseks.

Vananedes hiilib sagedamini ligi masendus. Kuidas vähendada kibestumist ning suurendada rahulolu- ja armastusetunnet iseenda sees, on vananemise põhiküsimus.

Hulljulge ettevõtmine! Esimese eestlasena on Teet Daaniel (44) vastu võtnud väljakutse osaleda Ocean’s Seven Challenge’il ehk ületada ujudes seitse maailma ohtlikemat väina. Seni on seda suutnud vaid seitse inimest. Kaks väina on mehel juba ületatud, septembris ootab ees ujumine üle La Manche’i.

Pärnu ei ole ainult rand, liiv ja päikesepaiste! Kui rannarõõmudest ja linnasaginast isu täis, tasub sammud seada Pärnumaa matkaradadele.

Rullid alla! Kergliiklusteede rohkus lausa kutsub rulluisutamisega alustama. Karta pole midagi, sest rullitamist on lihtne õppida ja varustus ei maksa ka palju. Alustada tasub aga ikkagi treeneri juhendamisel. Rulluisutaja ja treener Mart Markus jagab soovitusi selle hea aeroobse trenniga alustamiseks.

Kas oled mõelnud, milline näeb välja suusakuurort suvel? Seda uuris Daire Kaup (42), kes käis Monte Rosa Aosta Valleys Itaalias ja proovis ühtlasi järele, mis tunne on nõlvadelt rattaga alla tulla.

Luubi all on parabeenid! Kosmeetikas on parabeene säilitusainetena kasutatud juba pea 70 aastat, kuid alles viimasel ajal on nende ohutus tulist poleemikat tekitanud. Mida parabeenid endast kujutavad ja kas neid peaks hügieeni- ja ilutoodetes tingimata vältima?

Käes on tomati tipphooaeg! Tomati kasulikkust ja tervislikkust pole vaja kellelegi selgitada ega põhjendada. Augustis on kodumaiste päikesemagusate tomatite tipphooaeg ja seepärast tuleks neid just praegu kasutada nii palju kui võimalik. Toidublogija Mari-Liis Ilover jagab mõnusaid tomatiretsepte!