Karboniseeritud või ka gaseeritud vesi on vesi, mida on rikastatud rõhu all gaasilise süsinikdioksiidiga. Selle tulemusel tekibki meile tuttav mulliga vesi.

Paljud veed on rikastatud ka mineraalide ja sooladega, et nende maitset parandada. Naturaalsed gaasiga veed on aga teistsugused – näiteks Perrier või San Pellegrino, milles sisalduv gaas pärineb mineraalveeallikast.

Süsinikdioksiid ja vesi reageerivad keemiliselt ning moodustavad süsihappe. Tegemist on nõrgalt happelise ainega, mis stimuleerib suus täpselt samu retseptoreid, mida sinep. See toob kaasa põletava, torkiva, mullitava tunde suus, mis võib olla ühtaegu nii ärritav kui ka nauditav – sõltuvalt inimestest. Karboniseeritud vee pH tase on 3-4, mis tähendab, et see on nõrgalt happeline.

Sellest hoolimata ei muuda happelise joogi joomine sinu keha happetaset kõrgemaks. Sinu neerud ja kopsud eemaldavad ise üleliigse süsinikdioksiidi. Selle nn kaitsekilbi abil püsib sinu veri kergelt aluselise pH tasemega 7,35-7,45 juures, sõltumata sellest, mida sa sööd või jood.

Sage küsimus seoses karboniseeritud veega on ka see, et kas see lõhub hambaid või kuidas see hammaste tervisele mõjub.

Tavaline mulliga vesi ei tee hammastele midagi halba. Kahjulikud on vaid need gaseeritud joogid, millele on lisatud suhkruid ja teisi maitse tugevdajaid.

Kui aga muretsed oma hammaste tervise pärast, proovi karboniseeritud vett toidu kõrvale või loputa oma suud pärast karboniseeritud vee joomist tavalise veega.

Gaseeritud veel on aga mitu omadust, mis aitavad kaasa seedetegevusele. Näiteks võib see parandada neelamisvõimet.

Teine üllatav asi, mida võiks karboniseeritud vee kohta teada, on see, et selle joomine tekitab täiskõhutunde pikemaks ajakskui tavaline vesi. Lisaks on gaasiga veel omadus pakkudaleevendust kõhukinnisusele.

Minu käsutuses pole ainsatki teaduslikku tõestust, et gaseeritud vesi oleks sulle kuidagi halb. Pigem aitavad nad oma positiivsete omaduste osas sind kaalulangetamise teekonnal edasi ning on lisaks ka kalorivabad. Seetõttu on gaseeritud veed igati tervislik valik.

Loe Eriku teisi postitusi SIIT!