1. TÜHI JUTT. Pane oma eesmärgid kirja ja edu on garanteeritud. Vähemasti sellist juttu räägitakse Yale'i ülikooli 1953. aasta lennust. Nimelt uurisid sel ajal teadlased Yale'i ülikooli lõpetajatelt, kas neil on tuleviku osas kindlaid soove, mille nad on kirja pannud. Kakskümmend aastat hiljem avastasid samad teadlased, et vaid kolm protsenti tollastest üliõpilastest, kes olid kindlad soovid paberile kirjutanud, olid rikkamad kui ülejäänud 97% lõpetajaid. Kas pole mitte imeline? Oleks küll, kui see oleks vaid tõsi.

Peetakse küll väga oluliseks, et oled oma soovide osas kindel ja täpne, ent see iseenesest ei taga rikkust ega edu. Konkreetsus on küll oluline, kuid ainuüksi sellest ei aita. Tegelikult ei ole üldse mingit tõestust selle kohta, et eesmärkide üles kirjutamine midagi aitaks.

2. TÜHI JUTT. Anna endast parim! Arvatakse, et sellise lause kellelegi ütlemine motiveerib. Tegelikult mitte. Teoreetiliselt see küll innustab inimesi ilma, et kaasneks liigset survet. Pigem mõjub see aga irooniliselt ning annab inimesele loa olla pigem keskpärane.

Tunnustatud psühholoogid Edwin Locke ja Gary Latham on aastakümneid uurinud, mis vahe on kahel erineval suhtumisel. Üks on anna-endast-parim-suhtumine ja teine suhtumine keskendub eesmärkide üksikasjalikule paika panemisele. Rohkem kui tuhat uuringut kinnitavad, et need, kes sõnastavad oma eesmärke üksikasjalikult, kipuvad olema edukamad. Põhjus on lihtne: suuremad eesmärgid seavad lati kõrgemale ja seetõttu pingutab inimene rohkem.

3. TÜHI JUTT. Kujuta oma edu ette. Positiivset mõttelaadi propageerivad inimesed on sellest soovitusest sageli suures vaimustuses. Enda edu ettekujutamine võib aga viia hoopis läbikukkumiseni. On suur vahe, kas saad edukaks või saad edukaks "lambist".

Realistlikul moel mõtlevad optimistid usuvad, et neid saadab edu, kuid nad saavad samal ajal aru, et selle nimel on tarvis ka pingutada. Tuleb olla järjekindel, valida õiget strateegiad ja planeerida. Kahe jalaga maa peal olev inimene mõtleb ka võimalikele takistustele ja kuidas neid ületada.

uured unistajad, kes loodavad aga lihtsal moel läbi lüüa, kulutavad suurema osa oma energiast helgest tulevikust mõtlemisele. Sageli pole aga nii piisavalt jaksu, et päriselt ihaldatud eesmärgini jõuda.

Kui soovid jõuda eesmärgini, siis ära kujuta ette aega, kui präänik on käes. Mõtle hoopis sammudele, mida mööda pead eesmärgini jõudmiseks astuma.

Allikas: psychologytoday.com