Mis siis on vahet psühhopaadil ja sotsiopaadil? Kumbki neist pole otseselt diagnoos. Sotsiopaatia kuulub antisotsiaalse isiksusehäire alla, sellise isiksusehäirega inimesed on kroonilised valetajad, nad ei tee vahet õigel ega valel ning on muu hulgas ka ülbed inimesed.

Psühhopaadid on kõike seda ja lisaks veel pealiskaudsed, enesekesksed ja emotsionaalses mõttes tühised. Kuid kõige murettekitavam on aga see, et meil pole tavaliselt halli aimugi, kui meie vastas on psühhopaat, ja see teeb temast üliohtliku inimese.

Psühhopaadid on osavad manipulaatorid ja väga andekad su usaldust võitma. Näiteks võib psühhopaadist kallim öelda sulle ilusaid sõnu, tuua lilli ja teha kõike "õigesti" ning teha või planeerida samal ajal midagi kurja, mille peale sa isegi ei tule. Näiteks varastab su seljatagant su raha või asju, või mis veel hullem, kavandada tapmist.

Sotsiopaatidest on kergem sotti saada. Näiteks, kui psühhopaadile miski ei meeldi, siis tema suudab säilitada külma närvi, aga sotsiopaat ei suuda, ta läheb keema. Sotsiopaadid ei oska emotsioone vaos hoida, nad reageerivad teinekord tavainimese mõõdupuu järgi täiesti üle. Kui sotsiopaat ei saa oma tahtmist, muutub ta vihaseks ja agressiivseks.

Nii et põhimõtteliselt ongi nii, et kui psühhopaat midagi sinu selja taga kavandab, siis on raske teda teolt tabada, sest tal on iga asja kohta täiesti mõistlik seletus. Sotsiopaati aga on teolt oluliselt kergem tabada, sest ta ei oska oma jälgi segada ega oma tegusid eriti varjata.

Kui sinu lähiringkonnas liigub ringi sotsiopaat, siis tõenäoliselt saad isegi aru, et temaga on midagi valesti: tal on raskusi ühel tööl kaua püsimisega, tal on sotsiaalseid toimetulemisraskusi jms. Psühhopaat seevastu saab asjadega ideaalselt hakkama, tema kohta võib lausa öelda, et ta on meisterhämaja ja puru silma ajaja.

Loomulikult on psühhopaate ja sotsiopaate ka erinevaid, ent kui su ümber mõni selline on ja sa märkad, et midagi pole nagu päris õigesti, siis hoia oma silmad lahti, ja vajadusel räägi spetsialistiga.