Hea uudis on, et see ei pea nii olema ja seda põhjusel, et metaboolset sündroomi (peamine teise tüübi diabeedini viiv seisund), eeldiabeeti ning teist tüüpi diabeeti on võimalik edukalt tagasi pöörata ja seda täiesti ravimivabalt.

Enne kui ma jätkan, tahan öelda, et ma ei ole arst. Mul pole valget kitlit ega akadeemilist meditsiinilist haridust, aga inimesena on mul võime mõista probleeme ning leida neile lahendusi.
Ma usun, et seal, kus on võimalik inimeste kannatusi ära hoida, tuleb seda teha. Kuna teist tüüpi diabeedi progressi on võimalik peatada, siis kannatab hetkel põhjuseta väga suur osa meie rahvast. Kuna me oleme siin ühiskonnas kõik teineteisega seotud, mõjutab teist tüüpi diabeedi leviku suurenemine kaudselt või otseselt igaüht, kellest me hoolime (seda juba seoses hiiglaslike kuludega, mida antud haigus riigi rahakotile kaasa toob).

Tajudes probleemi ulatust on mul inimesena võimalus seda kas ignoreerida, selle üle muretseda, vinguda või tegutseda. Mõistlik on valida see viimane ja anda endast parim selleks, et peatada üha suurenev diabeedibuum Eestis. Ja mul on hea meel, et meditsiinisüsteemi suhtes kõrvaltvaataja positsioon annab mulle võimaluse kriitiliselt mõelda ning näha ka neid lahendusi, mis on meditsiinisüsteemist väljaspool.

Lähtudes soovist inimesi aidata, võiksime alustuseks püstitada eesmärgi peatada vähemalt 10% teist tüüpi diabeedi haigusjuhtumitest aastas ning läbi ennetustegevuse takistada diabeetikute edasine juurdevool.

Aga enne lahenduseni ruttamist vaatame üle, milles seisneb teist tüüpi diabeedi probleem ning millist lahendust sellele hetkel pakutakse.

Insuliiniresistentsus on probleem, kõrge veresuhkur selle sümptom

Peamine probleem, millega II tüüpi diabeetikud silmitsi seisavad, on insuliiniresistentsus, mistõttu glükoos ei pääse rakku ja keha energeetilised ainevahetuslikud protsessid on häiritud. Insuliiniresistentsuse sümptomiks on kõrge veresuhkru tase organismis, mida allopaatiline ehk tavameditsiin ravib tableti- või insuliiniravi abil.

Eelmisel aastal 3. novembril toimunud diabeedi ümarlaual kirjeldas endokrinoloog Anu Ambos antidiabeetiliste ravimite toimet järgmiselt “Teise tüübi diabeet on haigus, mis progresseerub hoolimata meie ravist. Siiamaale ei ole suudetud näidata, et ükski antidiabeetiline ravim, kaasa arvatud ka need uued ravimid, millest ma mõne sõna räägin, suudaks pöörata ümber diabeedi kulgu, suudaks panna seisma progressiooni”. (http://tv.delfi.ee/live/uudised/vaata-uuesti-diabeedipaeva-umarlaud?id=84306433 )

Need ravimid on mõeldud veresuhkru taseme normaliseerimiseks, kuid kahjuks ei tegele need probleemi algpõhjuse likvideerimisega — ei suuda midagi korda saata insuliiniresistentsuse elimineerimiseks. Probleemi põhjuse adresseerimata jätmine viib aga organite rasvumiseni ja raskete tüsistuste tekkimiseni.

Teist tüüpi diabeedi progressi on võimalik peatada?

See, me peame II tüüpi diabeedi peatamist võimalikuks, on esimene julge samm paranemise teel. Endokrinoloog Anu Ambos ei toetanud oma sõnavõtus selle võimalikkuse ideed ja ravimikeskse meditsiini populaarsuse tõttu Eestis on lihtne temaga siinkohal nõustuda ning edasine lahenduste otsimine lõpetada. Too piirav paradigma, mis viitab sellele, et teist tüüpi diabeeti pole võimalik peatada, kehtib aga vaid sellisel juhul, kui antidiabeetilised ravimid oleksid meie ainus viis probleemiga tegeleda. Õnneks pole see nii.

Antidiabeetilistel ravimitel on küll oluline funktsioon — veresuhkrutaset normaliseerida, aga lahendus, mis aitab diabeedi kulgu tagasi pöörata, peitub mujal. See, et teist tüüpi diabeet on peatatav haigus, on paljude teadvuses ehk küll veel üsna uus idee, kuid selle aktsepteerimine üldsuse poolt kasvab üha enam ja seda haiguse seljatanud endiste diabeetikute edulugude toel.

Pööre elustiilis pöörab tagasi teise tüübi diabeedi

Selleks et aru saada, kuidas teist tüüpi diabeeti tagasi pöörata, on mõistlik alustada II tüüpi diabeedi definitsiooni lahti mõtestamisest. Tallinna Endokrinoloogia Kliinik defineerib II tüüpi diabeeti järgmiselt: “II tüüpi diabeet on krooniline progresseeruv haigus kui inimene ei muuda on elustiili, liikumist ja söömisharjumusi.”

Sellest on loogiline järeldada, et KUI inimene muudab oma elustiili, liikumist ja söömisharjumusi, siis ei ole II tüüpi diabeet ei krooniline ega progresseeruv haigus, vaid läbi elustiili, liikumise ja elustiiliharjumuste muutmise peatatav haigus.

Oma loogika testimiseks kontakteerusin spetsialistidega Eesti Diabeediliidust sooviga välja selgitada nende seisukoht ja küsisin: “Kas II tüüpi diabeeti on võimalik peatada?”
Eesti Diabeediliidu registratuurist anti minu küsimuse peale esmalt napisõnaline ning negatiivne vastus ning soovitati edasise info saamiseks endokrinoloogi vastuvõtule tulla. Visiidi käigus selguski, et mõningad patsiendid on suutnud siiski oma II tüübi diabeedi peatada.

Aga kui ravimid ei saanud olla vastutavaks teguriks patsientide haiguse peatamisel, mis siis? Mida tegid teisiti need II tüüpi diabeediga patsiendid, kes suutsid haiguse progresseerumist takistada viia ning tableti- ja insuliinravist vabaneda?

Nende küsimustega tegelemise ajal kontakteerus minuga üks inimene, kes oli edukalt oma teist tüüpi diabeedi peatanud ning soovis oma lugu jagada:
Krista (nimi muudetud): “Sain 18 aastat tagasi diagnoosi, et mul on teist tüüpi diabeet ja krooniline hüpertoonia ning nüüd pean surmani sööma ravimeid. Universumile see ilmselt ei meeldinud ja varsti sattusin NLP koolitusele. Pärast seda muutsin elustiili ja lõpetasin tablettide neelamise. Jälgisin toitumist, sõin vähem ja loobusin suhkrust. Hakkasin pidevalt tegema kepikõndi, paar korda nädalas ujuma. Olen nüüdseks juba aastaid elanud diabeedita. Ma ei mõõda veresuhkrut iga päev. Vahel harva tuleb meelde ja siis olen hommikul pärast ärkamist mõõtnud, tavaliselt on viie ja kuue vahel.”

Krista sõnul suutis ta oma II tüübi diabeedi peatada täielikult vaid läbi elustiilimuudatuste. See pretsedent on rõõmusõnum kõigile neile, kes seisavad silmitsi metaboolse sündroomi, eeldiabeedi või diabeediga, sest erand kinnitab reeglit: II tüübi peatamine on võimalik.

Edulood mujalt

Kuna Eestis on selle haiguse progressi kinni pidamine pigem harv ning vähedokumenteeritud nähtus, otsustasin oma haardeulatust laiendada ja otsida lahendust kaugemalt. Selgus, et kõigi Eesti II tüüpi diabeetikute rõõmuks on sellega hakkama saanud kümned tuhanded inimesed üle maailma ning tegemist ei ole vaid üksikute juhtumitega. Leidub hulk teaduspõhiseid ja laiemate populatsioonide peal kasutatavaid elustiili muudatustel põhinevaid käsitlusi, mis oma lähenemise poolest üksteisest osalt küll erinesid, kuid suures osas siiski kattusid.

Nii nagu Krista puhul oli suhkrust loobumine üheks peamiseks tervistavaks mõjuteguriks, on ka mitmetes teadusuuringutes selgunud, et lisaks elustiilimuutustele on süsivesikute vähendamisel menüüs oluline roll eeldiabeedi ja teise tüübi diabeedi peatamisel.

2005. aastal avaldatud Jeff S Voleki ja Richard D Feinmani ülevaade metaboolse sündroomi ravist madala süsivesikutesisaldusega dieedi abil tõestab, et süsivesikute piiramine aitab langetada kehakaalu, parandada glükeemilist kontrolli, normaliseerida triglütseriidide, insuliini- ja HDL kolesterooli taset. Katsealuste diabeedivaevused leevenesid märgatavalt.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1323303/)

Seda mõtet toetab ka süsivesikute vähendamise ideel toetuv elustiili- ja toitumisnõuandeid jagav programm: Low Carb Program, mis on Michigani Ülikooli professor dr Laura R Saslow 1000 inimese tulemustel põhineva teadustöö andmetel selle kasutajatel vähendanud kaalu keskmiselt 7,4 kg; alandanud nende HbA1c (glükoseeritud hemoglobiin) näitu 1.3% võrra; aidanud 60% insuliini võtvatel patsientidel insuliinidoosi kas vähendada või vabaneda süstimisest täielikult; ning aidanud 25 % patsientidel nende teise tüübi diabeet remissiooni viia.
(https://diabetes.jmir.org/2018/3/e12/)

Neile näidetele lisaks leidub veel hulgaliselt teadusuuringuid ja kliinilist tõendusmaterjali, mis toetavad teist tüüpi diabeedi peatamise võimalikkust. Niisiis pole küsimus mitte selles KAS see on võimalik, vaid selles, KUIDAS seda teha.

Leian, et on tark õppida just nende kogemusest, kellel on sama probleemi lahendamisel kõige paremad tulemused ning otsustasin lahenduse leidmiseks nende maailma parimate “diabeedipeatajatega” koostööd teha. Üheks meie eeskujuks on enam kui 190 riigis diabeediprobleemi lahendav Low Carb programi meeskond, kelle 17 aastane kogemus on meile suureks abiks.

Lahendame diabeediepideemia probleemi koos

Selleks, et lahendused teist tüübi diabeedi peatamiseks jõuaksid kõigi abivajajateni Eestis, lõin organisatsiooni DTurn (Diabeedi pööre), millel on kaks peamist ülesannet:
1) Ühendada metaboolse sündroomiga, eeldiabeediga ning teist tüüpi diabeedi diagnoosiga inimesed ühise eesmärgi nimel — ennetada ja remissiooni viia II tüüpi diabeet Eestis.
2) Töötada välja teaduslikult tõestatud efektiivsusega elustiilitööriistad, mis aitavad metaboolse sündroomi, eeldiabeedi ning teise tüübi diabeedi kulgu tagasi pöörata ning varustada nende tööriistadega kõiki abivajajaid.

Esimeseks tööriistaks, mille me koos integratiivse terviseterapeudi ja toitumisnõustaja Liis Oravaga loome ning abivajajateni viime, on koolitus “Teist tüüpi diabeedi peatamine”. Maikuus algavate koolituse käigus uurime erinevate elustiilikomponentide mõju inimese veresuhkrutasemele seda, kuidas on võimalik teist tüüpi diabeedi progressi elustiili abil peatada.

On ainult aja küsimus, millal kõigi käeulatuses on piisavalt teadmisi ja efektiivseid tööriistu, mida II tüüpi diabeedi ennetamiseks ja peatamiseks kasutada saab. See, kui kiiresti need tööriistad abivajajateni jõuavad, sõltub eelkõige vastusest, mille me anname järgmisele küsimusele:

Kas me soovime luua diabeedivaba maailma?

Kui me vastame sellele küsimusele jaatavalt, siis võiksime tulla kokku ja ühenduda läbi organisatsiooni DTurn kollektiivseks lahenduseks.

Selle nimel pöördun alustuseks kõigi metaboolse sündroomi, eeldiabeedi ja II tüüpi diabeediga inimeste poole, kes te soovite haiguste progresseerumist peatada ja tüsistusi ennetada ning olete valmis selle nimel tegutsema ja oma tervise eest vastutuse võtma. Andke palun endast märku organisatsiooni kodulehel www.dturn.ee.

Teiseks, kui Teie, hinnatud toitumisspetsialistid ja meditsiiniinimesed, sattusite seda kirja lugema, siis kutsun teid omavahelisele koostööle. Meie individuaalne võimekus ja oskus üksteist ära kuulata on diabeediepideemia ennetamise ja lahendamise juures ülioluline. Vägikaika vedamine ei tee ühtki inimest terveks.

Ja lõpetuseks kutsun üles ka kõiki teisi, keda see probleem puudutab, meie inimeste tervise nimel koostööle ning DTurn’i missiooniga liituma. Kui teie sees on soov inimesi aidata ning probleemi lahendusse oma panus anda, siis jagage häid uudiseid nendega, kellel neist abi võiks olla.