Foto: Kristjan Järv

Vastab Ida-Tallinna keskhaigla endokrinoloogia osakonna üldarst dr Kristina Isand:

Tavaliselt on karvakasv naistel ebaharilikes piirkondades täiesti normaalne ega ole seotud mingi haigusega. Nähtust nimetatakse hirsutismiks ja see kujutab endast meestele tüüpilist karvakasvu. Seda esineb umbes 10%-l naistest. Kõige tihedamini on hirsutism idiopaatiline ehk teadmata põhjusega, levinuim teadaolev põhjus on meessuguhormooni liig. Need sümptomid võivad olla aga seotud ka polütsüstiliste munasarjade sündroomiga või väga harva kongenitaalse adrenaalse hüperplaasiaga (KAH). KAH on geneetiline neerupealiste talitluse häire, mille korral keha hakkab tootma ülemäärast meessuguhormooni. Hirsutismile on iseloomulik ka akne ja meestele omane kiilanemine (juuksekadu esmalt pealaelt).

Enamasti märgatakse suurenenud karvakasvu puberteedieast alates, karvakasv on aeglane ja muid muresid ei ole. Sel juhul pole tarvis inimese hormonaalsüsteemi meditsiiniliselt mõjutada. On arusaadav, et suurenenud karvakasv häirib ja võib mõjutada naise enesehinnangut. Palju abi on karvade eemaldamisest, kas siis raseerimise või depilatsiooni teel.

Kui aga naisel on peale liigse karvakasvu menstruaaltsükli häired, eritis rindadest, kõhul tumepunased jooned (striiad), kõrge vererõhk või on karvakasv alanud järsult, võiks minna arsti juurde tervist kontrollima.

Järgmine kord saab vastuse küsimus ebameeldivate kõhugaaside kohta!