Vanusega väheneb märgatavalt rakkude aktiivsus ja seepärast ei tule nahk enam nii hästi toime elustiili ja keskkonna (äärmuslikud temperatuurid, UV-kiirgus) mõjutustega. Halvenev vere- ja lümfiringe soodustavad liigse vee ja jääkainete ladestumist sidekoes. Pidevalt vähenev kollageenitootmine põhjustab omakorda naha kuivust ja elastsuse kadu. Naha ainevahetuse tõhusus väheneb, jääkaineid väljutatakse vaid osaliselt, seega jäävad need kudedesse, mille tagajärjeks on ebaühtlane nahapind.

Tselluliidiga võitlemisel annab parimaid tulemusi selle ennetamine. Toitu õigesti, liigu pidevalt ja hoolda oma nahka.

Söö õigesti!
− Väldi liiga soolast sööki, töödeldud toiduaineid, suhkrut, nisujahu ja palju tärklist sisaldavaid toite ning alkoholi. Saleda joone säilitaja toidulauale kuuluvad puu- ja juurviljad, valgurikkad ja täisteratooted, väherasvased piimatooted.
− Östrogeenitaset hoia kontrolli all linaseemnetega! Need soodustavad ka kollageeni tootmist, mis tagab naha, luude ja kõõluste tugeva sidekoe. Puista iga päev 2 supilusikatäit linaseemneid hommikupudru, müsli või jogurti sisse.
− Joo iga päev 8–10 klaasi vett, et aidata organismil jääkainetest vabaneda.
− Võta pruunvetikapreparaate! Pruunvetikas on joodi ja mineraalainete allikas, see kiirendab ainevahetust, neutraliseerib mürgiseid aineid ja vähendab kolesteroolitaset.
− Tarbi gotu kola ehk aasia vesinaba ekstrakti, mis soodustab kollageeni tootmist, jääkainete väljutamist ja naha elastsuse paranemist.
− Lõpeta suitsetamine! Sigareti imemine ahendab veresooni ja soodustab seeläbi tselluliidi teket. Suitsetamisest loobumine parandab naha toonust ja välimust.

Ole liikuv!
− Liikumine hoiab ainevahetuse tegevuses, keha aga vajab ohtralt hapnikku, et muu hulgas lõhustada tselluliiti põhjustavaid rasvarakke. Püüa vähemalt kolm korda nädalas kaks tundi järjest liikuda, nii et pulss tõuseks. Sobivad hoogne kõnd, sörkjooks, aeroobika, sõudmine, jalgrattasõit, ujumine ja treppidest ülesminek. Ära unusta venitusharjutusi!
− Katsu vabaneda ülekilodest. Kui üritad kaalust alla võtta, tasub trenni teha, kuna tänu füüsilisele aktiivsusele saad rasva asemel lihased.
− Trimmi nahka massaažiseadmete ja keha kuivharjamisega! Nõrga sidekoe korral tuleb verevarustust aktiveerida. Kuivharjamist võiks teha hommikuti, näiteks pärast dušši, kasutades naturaalharjastega saunaharja või puust nuppudega tselluliidiharja.
− Duši all lase keha probleemsetele kohtadele kordamööda jahedat ja sooja vett, see aktiveerib tõhusalt verevarustust ja ainevahetust.
− Kanna avaraid rõivaid! Keha pitsitavad riided hoiavad nahaaluseid rasvarakke surve all, mille tagajärjel ainevahetus aeglustub.

Kreemita keha!
− Määri nahale regulaarselt retinooli ehk A-vitamiini sisaldavat kreemi, mis takistab naha vananemist, pinguldab nahka ja muudab selle siledamaks.
− Otsi kehakreemidest hobukastani ekstrakti, mis sisaldab veenide toonust tõstvaid ja veenipõletikku vähendavaid looduslikke aineid. Lisaks soodustavad ekstrakti toimeained liigse vedeliku eemaldamist kehast ning leevendavad valusid jalgades ja lihaskrampe.
− Usalda kofeiiniga kehahooldustooteid! Looduslik kofeiin aitab kaasa rasvarakkude vähenemisele.

10 tselluliiti vähendavat toitu
1. Lõhe.
Lõhe on rikas rasvarakke lagundavate antioksüdantide poolest. Lõhes sisalduvad oomega-3-rasvhapped kahandavad isu ja põletikuohtu, samal ajal tugevdades nahakudesid. Väheneb toksiinide hulk ja elavneb ainevahetus.
2. Päevalilleseemned.
Päevalilleseemned sisaldavad rikkalikult E-vitamiini, kaaliumi, tsinki ja B6-vitamiini, mida on vaja lihaskoe ja naha talitluseks ning veresoonte normaalseks toimimiseks. B6-vitamiin on looduslik diureetikum, mis aitab kehast üleliigset vett väljutada.
3. Tšilli ja Cayenneʼi pipar.
Neis tulistes pipardes sisalduv B6-vitamiin taastab ja tugevdab sidekude, mis on suurepärane relv soovimatute nahalohukeste vastu. Cayenne’i pipra toimeaineks on alkaloid kapsaitsiin, mis põletab kaloreid, toimib tõhusa detoksifitseerijana ja stimuleerib verevoolu keha pindmistesse kapillaaridesse.
4. Tumedad marjad.
Mustikad ja sinikad soodustavad kollageeni tootmist, luues uut nahakude. Tumedad marjad sisaldavad antioksüdante, mis pidurdavad inimorganismi vananemisprotsesse.
5. Õunaäädikas.
Õunaäädikas sisalduvad kaalium, magneesium ja kaltsium viivad kehast välja toksiinid ning kiirendavad ainevahetust. See omakorda vähendab stressihormoonide hulka, puhastab maksa ja tasakaalustab östrogeenide tegevust. Õunaäädikaga on võimalik ka kaalust alla võtta. Vähem rasva – vähem kehakonarusi!
6. Roheline ja taimne tee.
Rohelises, võilille- ja ingveritees sisalduv aktiivaine Epigallocatechin gallate ehk EGCG soodustab ainevahetust ja kaalulangust ning takistab rasvade ladestumist. Tees peituv väike kogus kofeiini intensiivistab mürkide väljaviimist kehast. Miks mitte siis juba kohv? Sest selles sisalduv kofeiinihulk põhjustab vedelikupeetust, mille korral kogunevad rasvad naha alla.
7. Oliiviõli.
Suurimaid vigu, mida naised teevad, on rasva kartmine! Monoküllastumata rasvhapete ja polüfenoolide poolest rikas oliiviõli hoiab tervena kilpnäärme, mis korralikult toimides soodustab ainevahetust, põletab rasva jaergutab naharakkude kasvu. Kasuta oliiviõli madalatel temperatuuridel küpsetamiseks ja tilguta seda köögiviljadele!
8. Tume šokolaad.
Tähelepanu, šokohoolikud, te ei pea oma lemmikmaiusest loobuma, et nahka trimmis hoida! Looduslik kakao on tulvil antioksüdantidest, mis aitavad tugevdada südame ja veresoonte seinu ning kaitsta keharakke vabade radikaalide kahjuliku mõju eest. Eestis koostatud toidusoovituste järgi on magusa päevaseks piirkoguseks 2–4 portsjonit, kusjuures 1 portsjon on 10 grammi šokolaadi.
9. Hummus.
Hummus ehk kikerhernepasta on äärmiselt väikese glükeemilise indeksiga, mis tõstab veresuhkrutaset aeglaselt ja vähem, sest organism seedib seda kauem. Kuna rasva ladestava hormooni insuliini tase väikese glükeemilise indeksiga toitude söömisel ei tõuse, on rasvarakkude levimine ja tselluliidi teke takistatud.
10. Safran.
Safran sisaldab põletikuvastaseid komponente, mis takistavad rasva vohamist. Kõigest mõni milligramm seda vürtsi pärsib söögiisu ja tekitab täiskõhutunde, aidates vähendada kehakaalu. Riputa safranit avokaadolõikudele, mis on tervislik vahepala, või lisa seda oma lemmiksalatikastmesse!

Allikas: Kilo & Kalor 2016.