Jaapan on uuringu järgi kõige tervislikum Aasia riik, edestades eelmise aasta liidrit Singapuri, kes kukkus seekord kaheksandaks. Esikümne tagumisest otsast leiab ka Iisraeli ja Austraalia.

Indeksis liigitatakse rahvaid selliste muutujate järgi nagu eeldatav eluiga ja arvesse võetakse ka keskkonnategureid, sealhulgas ligipääsu puhtale veele ja kanalisatsioonile. Indeksi arvutamisel määratakse aga nn miinuspunkte sellise pahede eest nagu tubaka tarvitamine ja rasvumine.

ÜRO andmetest selgub, et Hispaanial on Euroopa Liidu riikide seas kõrgeim eeldatav eluiga, talle järgnevad Jaapan ja Šveits. Ennustatakse, et Hispaanias tõuseb 2040. aastaks eeldatav eluiga 86 aasta peale ning tema kannul püsivad Jaapan, Singapur ja Šveits.

2018. aasta ülevaates, mille avaldas Euroopa tervishoiusüsteemide ja poliitikate vaatluskeskus, on öeldud, et viimase kümnendi jooksul on Hispaanias langenud haigestumine südame- ja veresoonkonnahaigustesse ning vähisurmajuhtumid. Teadlased on seisukohal, et Hispaania ja Itaalia elanike hea südame tervise kasuks räägivad tõenäoliselt Vahemere toitumistavad, kus kasutatakse ka rohkesti extra virgin oliiviõli ja pähkleid.

VAATA SIIT, kuidas maailma riikide elanike tervis on ja kas leiad tabelist ka Eesti!

Allikas: bloomberg.com