• tupe happeline pH on tähtis tupe põletikuliste haiguste ennetamisel ja ravimisel,
  • intiimpiirkonna naha happesuse ülesanne on stabiliseerida naha sarvkihil olevad rasvained, kaitsta nahka liigselt kuivamast ja ennetada bakteriaalseid põletikke.

Tupe pH võib olla muutunud, kui

  • tunned kihelust,
  • tupevooluse kogus, lõhn või konsistents on muutunud,
  • limaskestad on hellad ja valulikud,
  • välistel suguelunditel on villid,
  • tunned valu urineerimisel või kõhus,
  • vahekord teeb valu.

Mis mõjutab tujusid “allkorrusel”?

* Menstruaaltsükkel
Tupe pH muutub menstruaaltsükli eri faasides, eeskätt pärast menstruatsiooni, sest menstruaalveri muudab keskkonna leeliselisemaks, st vähem happeliseks.

* Seks
Pärast seksi tupe pH muutub, sest sperma pH-tase on 7,2–7,8 ehk kergelt leeliseline.
Üldjuhul menstruaaltsüklist ja vahekorrast tingitud loomulikud tupe pH kõikumised suuri probleeme ei põhjusta, võib-olla vaid tupevooluse ajutist rohkenemist. Siiski on vahekorraaegne ja -järgne pH-taseme muutus soodne tupepõletikuks ja sugulisel teel levivatesse haigustesse nakatumiseks.

* Hormoonid
Loomulikku tupekeskkonda mõjutavad olulisel määral naissuguhormoonid. Tupe ja intiimpiirkonna naha pH muutub menopausi ajal. Siis kerkib pH-tase 6–7ni. Seetõttu on vanemas eas naistel soodumus nahapiirkonna kuivamiseks, mis tekitab kihelust, kipitust ja nahapõletikke ning soodustab ka tupepõletikke ja tupekuivust.

HEA TEADA!
Naissuguhormoonide tsükliline kõikumine muudab ka noorel ja täiesti tervel naisel tupelima ja vooluse omadusi. Need muutused on väga vajalikud ovulatsiooniperioodil, soodustamaks viljastumist.
Hormonaalsed rasestumisvastased pillid kaotavad tsüklilise hormonaalse kõikumise. See võib mingil määral mõjutada ka tupekeskkonda, kuid pH seeläbi ei muutu, küll aga võib mõnel naisel tekkida tupekuivus.

* Ravimid
Suukaudne antibiootikumravi mõjutab tupemikrofloorat ja võib ajutiselt muuta ka tupe pH-d.

* Naistehaigused
Kõige iseloomulikum ja sagedasem haigus, mis tupe pH-taset muudab, on bakteriaalne vaginoos. See mõjutab tupe normaalset mikrofloorat, laktobatsillide asemel saavutavad ülekaalu anaeroobsed bakterid ja keskkond muutub aluselisemaks. Bakteriaalsele vaginoosile on iseloomulik kalalõhnaline hallikas voolus ja see vajab sageli paikset antibiootikumravi anaeroobsete bakterite ohjamiseks.

HEA TEADA!
Üks sagedasemaid tupe ja välissuguelundite põletiku põhjusi on seenpõletik, mille tunnused (voolusemuutus, kihelus jm) viitavad küll ka muutunud pH-tasemele, kuid seda siiski ei mõjuta. Seenpõletikku põeb vähemalt korra elu jooksul umbes 75% naistest. Seenpõletiku vaevused on tugevad ja häirivad ning vajavad kiireks leevenduseks paikset või suukaudset seenevastast ravi.

* Suguhaigused
Tupe pH-d muudavad sugulisel teel levivad haigused, näiteks trihhomonoos.

* Intiimhügieen
Liiga sage tugevatoimeliste, näiteks lõhnaainetega pesuvahenditega pesemine rikub loomulikku tupekeskkonda ja selle kaitsevõimet. Väga vale on normaalse mikrofloora seisukohast tuppe seestpoolt pesta.

Kuidas mõjutavad pH-d...
...libestid?

Enamik libestusaineid on tehtud vee baasil ja on happesuselt neutraalsed. Osade libestite puhul tuuakse reklaamides välja nende anibakteriaalne toime ja suguhaigustesse nakatumise riski vähendamine, mis on absoluutselt vale ja eksitav.


...kondoomid?

Kondoomide puhul ei ole esmatähtis nende mõju intiimpiirkonna pH-le, vaid sugulisel teel levivate tõbede eest kaitsmine – tupe loomulikku pH-taset rikuvadki eeskätt just haigused.


...partneri intiimhügieen?

Kindlasti mõjutab mehe halb intiimhügieen naise tupekeskkonda. Ebapiisava pesemise korral koguneb mehe peenise eesnaha alla eritist, mis on soodne pinnas bakterite paljunemiseks. See võib põhjustada sagedasemat tupepõletikku.


...tavaline dušigeel ja seep?

Tervel naisel ei juhtu tavalise, kogu kehale mõeldud dušigeeliga intiimpiirkonda pestes mitte vähematki, kui ta teeb seda sooja puhta veega, mõistlikul arvul kordi päevas ja kasutab vähe pesuainet.

Kui esinevad aga sagedased intiimpiirkonna vaevused ja naistearst ei ole tuvastanud mingit haigust, on tegemist tundliku nahaga. Siis on mõistlik kasutada apteekides müüdavaid naha pH-ga sobivaid pesugeele (pH 5,5). Need aitavad säilitada naha lipiidkihi struktuuri ja nahka kaitsvaid baktereid.

pH-abi apteegist
Kergemate vaevuste korral, näiteks pisut rohkenenud tupevoolus ja kihelustunne tupes, võib esmaabina proovida apteekide käsimüügis olevaid tupekuule ja -geele. Enamik neist sisaldab laktobatsille, mis aitavad tupe pH-d uuesti happelisemaks muuta ja taastavad loomuliku keskkonna. Need sobivad hästi ka antibiootikumikuuri ajal ja murede ennetamiseks.

Naistearst aitab
Nimetatud sümptomid võivad väljendada ka muid hädasid, näiteks põletikke. Vaevuste püsimisel on vaja minna naistearsti juurde, et välja selgitada murede täpne põhjus, sest paljud põletikulised haigused nõuavad spetsiifilist ravi.

Enneta pH-muret õige hügieeniga!

  1. Pese intiimpiirkonda puhta veega.
  2. Kasuta pesemiseks kergelt happelist või neutraalset pesuvahendit.
  3. Pese intiimpiirkonda kõige rohkem 1–2 korda päevas.
  4. Vaheta menstruatsiooni ajal sageli tampoone ja sidemeid.
  5. Pese aluspesu lõhnatu pesupulbri või -geeliga.