- Kosmeetiliselt aitab pigmendilaikude pleegitamisele kaasa naha tupsutamine pärnaõietõmmisega. Selleks võta pool tassitäit pärnaõisi ja vala peale kuum vesi, hoia pool tundi ja kurna. Pane tõmmis suletud nõus külmkappi ja määri päevas mitu korda laikudele.
- Samuti võid pigmendilaike ja tedretähti määrida peterselli- ja mädarõikamahlaga.
- Aseta pigmendilaigule rõikaviil ja hoia kümme minutit. Pärast seda tupsuta nahale rõõska piima.
- Vanemas eas tekkinud pigmendilaike võid määrida kastoor- ehk riitsinusõliga.

Seespidine turgutus

- Organismi tuleb puhastada ka seestpoolt. Maksa tegevuse toetuseks ja tema kaudu kogu keha puhastamiseks sobivad võilillest tehtud taimerohud. Süüa võiks vastavalt aastaajale võilillelehti, -varsi, -õisi või keeta juuretõmmist.
- Organismi puhastamiseks on hea juua ka nõgeseteed.
- Peale pigmendilaikude esineb nahal vahel ka ilma pigmendita laike — vitiliigot. Metafüüsilise seletuse järgi võivad need olla seotud sügava süütundega. Aidata võib naistepuna.

Naistepuna

Legend räägib, et kui Ristija Johannese pea toodi kandikul Herodes Antipase tütrele näha, langes maha verepisaraid, millest kasvas Johannese lill — naistepuna. Naistepuna kaitseb maja õnnetuse eest ja tema abil saab tulevikku ennustada.
Naistepuna on masendusevastane taim. Ta on tähtsal kohal siis, kui on kadunud eluisu ja -jõud, kui läinud on usk ja julgus, kui inimene on ebakindel oma võimetes, tunneb end alaväärsena teiste inimeste seas ning pole võimeline oma eluolu parandama, on alistunud ja haavatud, masendunud, lootusetu ja nõrk.
Taimed

Naistepuna annab lootust ja jõudu raskustega toimetulemiseks. See taim kingib valguskiire, mille abil inimene leiab uuesti elurõõmu. Ta suudab jälle pidada kinni oma tõekspidamistest ega sõltu teiste kriitikast. Naistepuna lubab näha uusi võimalusi ja väljakutseid elus, innustuda ja särada.
Naistepunaga saab ligi kutsuda armastust-päikesekiirt ja ta on viljakust soodustav taim. Inimene tunneb end taas hästi ja on võimeline olema armastatud.
Küll aga suurendab naistepuna naha päikesetundlikkust ja võib tekitada päikese toimel villilise lööbe. See tähendab, et enne päikesepaistelise ilmaga välja minekut ei tohiks naistepunast tehtud maarohtusid tarvitada. Küll aga kasutatakse just taime seda omadust vitiliigolaikude pigmenteerimiseks. Selleks tehakse tugev naistepunatõmmis, määritakse laigule ja lastakse päikesel sellele peale paista.