Mis läks valesti? Sellele küsimusele võib olla raske vastust leida. Paarid suudavad küll põhjalikult ära seletada, mis suhte juures enam ei meeldi ja mis teise inimese juures valesti on, kuid millisest hetkest ja miks suhe allamäge läks, sellele ei ole paljudel paaridel vastust. Detailidele ja teise vigadele keskendumine ei vii aga suhet edasi. Sellest saab hoopis süüdistamine, mis omakorda tekitab tülisid, viha ja ärevust. Partnerid tõmbuvad teineteisest eemale ja olukord muutub talumatuks. Mure lahendamiseks on oluline esmalt hinge tõmmata, märgata teineteise häid omadusi ja välja selgitada, millest probleem alguse sai.

Võta vastutus omaks. Suhe ei muutu lihtsalt niisama ühel päeval halvaks. Võta vastutus omaks ja mõtle, mis nende probleemideni viis ning mida sina selle parandamiseks teha saad. Aja maha võtmine pole nii lihtne, aga tasub pingutada.

Kui oled maha rahunenud ja tunned, et suudad oma suhet kõrvalt vaadata, siis keri seda edasi-tagasi kui filmi ja mõtle, mis on vahepeal juhtunud, kas sa oled kasvanud, tunned sa end hästi või hoopis halvasti ja miks see nii juhtus. Võib-olla on olnud hetki, mille üle sa ei ole uhke või mida sa tahaksid sootuks kustutada, kindlasti on ka ilusaid hetki, mis oleksid võinud kesta pikemalt.

Küsi endalt, millises punktis hakkas asi viltu vedama, milline oli sinu osa selles ja mida sa täpsemalt tegid. Keskendu iseendale, mitte partnerile, sest muuta saad sa vaid iseennast, kuid positiivsed muutused sinus endas viivad tihtilugu ka muutusteni sinu partneris. Ära jää probleemidesse kinni, vaid proovi selgust luua ja lahendusi otsida. Kui sa tunned, et sa seda ise ei suuda, otsi abi.

Mõtle oma uskumustele. Paljud inimesed usuvad, et on olemas kindlad reeglid, mille järgi elades on suhe edukas ja õnnelik. Selliseid näpunäiteid on olemas ja need on omal kohal, kuid sageli hoiavad inimesed kinni hoopis müütidest ja eelarvamustest ning teevad ennatlikke järeldusi, selle asemel, et suhtuda kõigesse avatud südamega.

Küsi endalt, miks ei ole sinu suhe ideaalne. Kirjuta paberile kõik, mis pähe tuleb. Paljud inimesed ei tea tegelikult ka seda, mis on see miski, mis neid õnnelikuks teeb. Milline on sinu ideaalne suhe? Milline peaks olema suhe, millega sa oleksid rahul ja mis teeks sind õnnelikuks? Leia need pidepunktid, mis on sinu jaoks tõesti olulised, siis tead ka seda, millele keskenduda.

Vabane hoiakutest, mis hoiavad sind tagasi. Sellised käitumisharjumused on kõigil. Isegi siis, kui neil pole suhtega midagi pistmist. Tulles aga suhte juurde tagasi, siis näiteks uskumus, et su kaasa ei suuda niikuinii muutuda, ei lase sul näha seda, kas ta on teinud edusamme. Ta võib isegi üritada, kuid sa ei pane tema pingutusi niikuinii tähele. Niisiis keskendu iseendale ja anna endast parim, sest kaotada ei ole sul midagi.

Proovi järgmised 48 tundi märgata igas asjas ainult head, ära keskendu negatiivsele!

Võta oma suhtes kasutusele uued reeglid. Kui oled müüdid purustanud ja segavatest hoiakutest vabanenud, siis võta kasutusele reeglid, mis aitavad tagada eluterve suhte, mida oled alati soovinud. Usu oma uusi tõekspidamisi päriselt ja käitu nendest lähtuvalt!

Analüüsi aeg-ajalt oma käitumist. Kui oled jõudnud punkti, milles oled omaks võtnud mõned uued mõttemudelid, siis on hea enda käitumisele aeg-ajalt tagasi vaadata. Nii saad olla kindel, et järgid enda uusi reegleid ega proovi neist mööda hiilida. See annab ka motivatsiooni juurde! Oluline on, et teie omavaheline side tugevneks ja usaldus teie vahel saaks taastuda.

Õppige üksteist uuesti usaldama. Nüüd, kui oled end analüüsinud, mõelnud, mida sa üldse tahad ja kuidas sina saaksid asju paremuse poole muuta, siis on aeg ka oma kaaslasega uus ja varasemast tugevam side luua. Käitudes armastavalt ja hoolivalt, keskendu sellele, kuidas saad oma suhet nüüd tugevdada.

Allikas: liveabout.com